(Europa Press/ACN) La secció 10 de l’Audiència de Barcelona ha condemnat 17 persones per la tramitació fraudulenta de llicències de pisos turístics a Ciutat Vella entre el 2005 i el 2009. La sentència els imposa penes que oscil·len entre els sis mesos i els tres anys i mig de presó pels delictes de suborn, prevaricació urbanística, infidelitat en la custòdia de documents i falsedat documental.

Aquestes llicències eren necessàries després que l’Ajuntament aprovés una regulació sobre els pisos turístics a Ciutat Vella, que prohibia obrir-ne de nous però que permetia que continuessin els que ja hi havia si tenien una llicència municipal.

Diversos funcionaris públics entre els condemnats

Segons la sentència, Elena Ariza, la que en aquell moment era la responsable de l’assessoria jurídica del districte i era la “peça clau” d’aquesta trama, que cobrava 150 i 450 euros per agilitzar la tramitació d’expedients de llicències, ha estat condemnada a tres anys i mig de presó per suborn, prevaricació urbanística i falsedat documental, quatre anys i mig d’inhabilitació i multa de 3.600 euros.

Heliodoro Lozano, cap de Serveis Tècnics de Ciutat Vella durant vuit anys, ha estat condemnat a dos anys i gairebé set mesos de presó per suborn, prevaricació urbanística, falsedat documental i infidelitat en la custòdia de documents; també ha estat condemnat a quatre anys i mig d’inhabilitació per a càrrec públic o relacionat amb urbanisme i a 22.000 euros de multa.

L’altre acusat, l’enginyer Joaquim Quílez, ha estat condemnat a tres anys i gairebé 10 mesos de presó per suborn, prevaricació urbanística, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i amenaces, a mes de dos anys i un mes d’inhabilitació i 21.000 euros de multa. A més, Quílez i la seva parella, hauran d’indemnitzar amb un total de 72.200 euros a l’exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, i dues víctimes més en concepte de danys morals per les amenaces rebudes. A Lozano se li decomissen 69.700 euros.

Una investigació de més d’una dècada

El cas es va començar a investigar l’any 2009 al Jutjat d’Instrucció 33 de Barcelona i va arribar a la Audiència de Barcelona, l’encarregada de jutjar-lo, el 2019. La causa va començar amb una vintena d’acusats però, després de diferents acords entre les defenses i la Fiscalia, i de retirades d’acusacions, el judici va continuar només contra quatre persones. D’aquestes, una tècnica va quedar absolta a la darrera sessió del judici perquè es va retirar l’acusació contra ella. Els acusats que van pactar amb la Fiscalia van reconèixer els fets a canvi de rebaixar les condemnes a la sentència que s’ha publicat aquest divendres. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha detallat que la causa consta d’un total de 25.369 folis repartits en 27 volums i té més de 46 capses de prova documental.

El cas va ser descobert arran d’un altre procés per corrupció de funcionaris públics en relació amb dos macroprostíbuls de Castelldefels, Saratoga i Riviera, en el qual estava imputat Joaquim Quílez. Als escorcolls fets al seu domicili i al seu despatx professional s’hi va trobar un full manuscrit amb una llista d’adreces, noms i locals i, al costat, xifres en euros que podrien correspondre a deutes i pagaments que havien de fer els clients a l’enginyer amb motiu d’obres o llicències.

Amenaces a l’exregidora Itziar González

Cap al mes de juny del 2007 es va produir un canvi a la regidoria de Ciutat Vella, amb l’entrada d’Itziar González i la gerent Mercè Massa. Totes dues, segons el fiscal, van adoptar una sèrie de mesures per posar fi a determinades males praxis. Tot plegat va causar “situacions de tensió” derivades de les decisions a adoptar en relació amb expedients de les llicències de pisos turístics. Arran d’això, segons l’acusació, Joaquim Quílez i la seva companya sentimental van prendre la decisió d’acovardir una arquitecta municipal, la regidora Itziar González, i la gerent, a qui els van fer arribar cartes amenaçadores.