Un centenar de treballadores del sexe s’han manifestat des del carrer de Sant Ramon

(on habitualment es poden contractar serveis sexuals) fins a la plaça de Sant Jaume, on la protesta ha arribat a aplegar més de 500 persones. Les prostitutes s’han manifestat amb la cara amagada darrere les màscares, i han reclamat que la policia persegueixi els proxenetes i les màfies, i no a elles, que es consideren la part més feble de la cadena. No volen, segons han dit, ser tractades com a delinqüents i perseguides per la policia, i tenen por que amb la modificació de l’ordenança a Barcelona la pressió policial augmenti.

La marxa ha transcorregut sense incidents i s’hi han pogut llegir pancartes amb lemes com “ja n’hi ha prou d’assetjament policial”, “multes no, volem treballar” o “les multes no ens alliberen”.

La portaveu de la plataforma, Clarisa Velocci, ha titllat d’oportunista la mesura d’augmentar l’import de les sancions per captació de clients que, segons ha explicat, passen dels 375 als 750 euros. Velocci ha instat els polítics a tractar les prostitutes d’igual manera que la resta de ciutadans i ha advocat per un diàleg entre l’administració i les entitats socials que treballen en l’àmbit de la prostitució, per poder abordar la qüestió d’una forma consensuada”. Segons Velocci “aquesta no és una nova prohibició, simplement legitima l’aplicació d’una ordenança que consideren comprovat que no funciona i que no ha resolt els problemes d’explotació sexual ni de convivència”.

A la protesta s’hi han sumat una cinquantena d’entitats socials i veïnals, però no l’Associació de Veïns del Raval, que fa uns dies va rebutjar aquesta iniciativa. Desenes de mitjans de comunicació d’arreu d’Espanya han donat cobertura a la protesta, un fet poc habitual entre les dones que practiquen la prostitució, que no acostumen a organitzar manifestacions. Algunes de les prostitutes que han participat en la marxa han reclamat que se les deixi treballar en pau i que, si la classe política no les vol al carrer, s’afanyi per legalitzar la prostitució.