La PUDUP és l’organització que va convocar amb èxit les anteriors vagues universitàries contra les retallades de la Generalitat, que es van celebrar els dies 17 de novembre i 29 de febrer (en aquest segon cas, la protesta va derivar en aldarulls i càrregues policials que van eclipsar la reivindicació).

Si la mobilització del 3 de maig és secundada pel col·lectiu universitari, coincidirà amb el dia en què se celebra la cimera del Banc Central Europeu, contra la qual les forces de seguretat preveuen que s’organitzin protestes. De fet, tant la Generalitat com el Govern central mobilitzaran 7.000 policies a Barcelona mentre durin les jornades de la cita econòmica.

Precisament per evitar que es criminalitzés la vaga, la PUDUP es va plantejar la possibilitat de canviar de data. Finalment, però, no ho han fet perquè diverses universitats ja havien acceptat aquest dia. L’aturada estudiantil vol respondre a “l’exclusió” a la qual consideren que se sotmetran milers de persones en cas que es restringeixi l’accés als estudis universitaris en centres públics, una restricció que vindrà donada per increments de fins al 66% del preu de la matrícula.

Els portaveus de la PUDUP han afirmat que encara s’ha de concretar el recorregut de la manifestació tot i que, probablement, la marxa recorrerà el centre de la ciutat. En aquest sentit afirmen que, tot i que és la zona on habitualment es produeixen enfrontaments amb les forces de l’ordre, confien que la reivindicació serà pacífica.