En els últims quatre anys, l'Ajuntament ha avançat diners a la Generalitat per fer l'escola Mediterrània, la nova presó que ha de substituir la Model i reprendre les obres a l'Hospital del Mar. Diners que el govern català no té i que el consistori espera recuperar, per exemple, amb el lloguer d'aquests espais. La mateixa fórmula s'estudia ara per posar en marxa el tram de l'L9 a la Zona Franca, que no té data d'obertura. Calen 70 milions d'euros perquè els trens s'aturin a les noves estacions, i Trias no ha descartat avançar-los si es pacta com els pot recuperar. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo puc fer una escola i llogar-la. Jo puc fer una presó i llogar-la. Nosaltres podem ajudar en gairebé tot si després acabem cobrant." Missatge a la Generalitat en una conferència d'alt contingut econòmic en què Trias ha anunciat una proposta si guanya les eleccions: fixar amb empreses i treballadors un salari mínim de Barcelona, imitant el que ja fan Londres i Nova York. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Volem que les empreses compromeses amb la ciutat l'adaptin com a propi de manera voluntària." Promesa electoral l'endemà que una enquesa pronostiqués una victòria ajustada de Trias seguit de prop per Ada Colau. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Guanyo jo, eh? -Pels pèls! -Bé, quatre punts de diferència. És una diferència justeta, però a la vida l'important és guanyar." I una altra cosa és, ha dit Trias, com es governarà. Avui ha reiterat l'oferta de mà estesa a tothom per a futurs pactes.

L’Escola Mediterrània, les obres d’ampliació de l’Hospital del Mar i el trasllat de la presó Model són alguns casos en què el govern municipal ha desencallat projectes avançant diners a la Generalitat. Aquesta podria ser la sortida perquè l’L9 arribés a la Zona Franca. L’alcalde, Xavier Trias, ha obert la porta a aquesta possibilitat amb una condició molt clara: “Jo puc fer una escola i llogar-la, jo puc fer una presó i llogar-la, podem ajudar en gairebé tot, sempre que després nosaltres acabem cobrant.”

Malgrat que l’arribada de l’L9 a l’aeroport i el recinte firal de Gran Via ja té data, quedarà pendent el ramal que ha de donar servei als barris de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell. Un tram que, segons l’alcalde, continua “plorant i demanant” al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Un salari mínim interprofessional barceloní

Les propostes econòmiques han estat l’eix central del discurs de Xavier Trias en el dinar de la Cambra de Comerç. Una de les mesures que l’alcalde ha posat sobre la taula és establir un salari mínim per als treballadors de la ciutat. Trias ha afegit que s’estudiarà aquesta possibilitat “conjuntament amb empresaris i treballadors” i que la intenció és que “les empreses compromeses amb la ciutat l’adoptin com a propi de manera voluntària”. Trias ha posat d’exemple les experiències de Nova York o Londres.