XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Avui aquest llibre torna a posar sobre la taula aquesta reflexió que hem de fer entre tots. Això és un punt de partida extraordinari per tornar a pensar què hem de fer i com ho hem de fer."

Era una de les propostes estrella del govern Trias a l’inici d’aquesta legislatura, però l’equilibri de forces entre els grups municipals dins de l’Ajuntament va impedir que tirés endavant. El PSC va condicionar el seu suport al Pla d’Actuació Municipal al rebuig per part del govern de CiU al projecte de les portes de Collserola, i això va obligar Xavier Trias a reorientar les polítiques urbanístiques del mandat.

Ara, a punt d’acabar la legislatura, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament ha publicat ‘Naturbà. Barcelona, Collserola. Una relació retrobada’, un llibre que recull els 111 projectes presentats el 2011 per diversos equips d’arquitectes per fer possible el projecte. Aprofitant la presentació d’aquest volum, el govern municipal ha rescatat aquesta proposta que, segons el mateix alcalde, cal reactivar “per connectar la ciutat amb la muntanya”, des de les Corts fins a Ciutat Meridiana.

Un dels autors, l’arquitecte Adolf Sotoca, ha destacat que la ciutat ja té una façana davantera, la del mar, però “hem descuidat molt la façana del darrere, la de la muntanya”, i aquest llibre, segons Sotoca, posa en valor Collserola i aquesta nova façana de la ciutat.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, considera que el llibre és “un dels elements de reflexió per ser dut a la pràctica més important que han fet moltes ciutats d’Europa en els darrers anys” i això, segons Vives, és motiu d’orgull per part dels estudis implicats.

L’alcalde Xavier Trias ha recordat que, igual que als anys 80, Barcelona va obrir-se al mar, i que ara és moment de resoldre “l’assignatura pendent de fer entrar la natura a la ciutat.” Un canvi de planejament important, segons l’alcalde, que “no és veritat que hagi quedat bloequejada, sinó que aquest llibre és el punt de partida per repensar com ho fem, perquè és clar que no ho podem deixar com està.”