Un Ajuntament amb més colors que mai i amb noves formacions que entren. És el panorama que dibuixa 'La Vanguardia' per a les eleccions del 24 de maig. Segons l'enquesta, Trias tornaria a guanyar però perdria almenys dos regidors. El segueix molt de prop Barcelona en Comú, que entraria al plenari amb 10, i doblaria els regidors que té actualment Iniciativa, un dels partits que integren la coalició d'esquerres. Els populars es mantindrien a la tercera posició i es quedarien amb sis regidors. Encara en perd més el PSC, el gran damnificat, que passaria dels 11 actuals a 5. El sondeig també vaticina l'entrada de dos partits més. Ciutadans amb tres regidors i la CUP, que podria arribar a tenir-ne dos. Un resultat molt igualat entre les dues forces més votades, que obligarien a fer aliances per assolir la majoria de 21 regidors. Des de CiU NO s'ha fet cap valoració del sondeig, però sí que n'ha parlat Ada Colau, que ja ha deixat clar que NO pactaran amb Convergència. ADA COLAU, portaveu de Barcelona en Comú "Nosaltres el que tenim clar és que no farem mai d'alcalde Xavier Trias perquè el model que representa CiU està clar que és un model antagònic al que representa Barcelona en Comú." Els altres candidats NO volen parlar en clau bipartidista. D'una banda Fernández Díaz, però també el socialista Jaume Collboni, que ha recordat que encara queden tres mesos per la cita amb les urnes. JAUME COLLBONI alcaldable del PSC "Això tot just acaba de començar, queda molt partit. El senyor Trias té un interès en polaritzar entre conservadors i antisistema." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, alcaldable del PPC "Ara alguns voldran fer-nos creure que Barcelona es decidirà entre Ada Colau i Xavier Trias." Des de Ciutadans posen l'accent en la pèrdua de suports dels partits que ara governen. CARINA MEJÍAS, alcaldable de C's "El que reflecteix és que a Barcelona hi han ganes de canv, perquè mai abans havien entrat forces polítiques noves amb molta força, l aúnica força netament nova es la nostra." L'enquesta s'ha fet aquesta setmana amb una mostra de 700 barcelonins. Caldrà esperar tres mesos per veure si l'escenari que vaticina es reprodueix a les urnes.

L’enquesta, feta aquesta setmana per Feedback, atorga a la candidatura de Xavier Trias una estimació de vot del 25,3%, el que es traduiria en 11 o 12 regidors, una xifra inferior als 14 regidors amb què CiU ha governat en minoria. Just darrere, amb una estimació de vot del 21,4%, se situaria la llista encapçalada per Ada Colau: Barcelona en Comú entraria amb força amb 10 regidors, doblant els cinc que té ara ICV-EUiA.

El PP perdria tres regidors i es quedaria amb sis, però continuaria com a tercera força a l’Ajuntament amb el 13,7% dels vots, mentre que el PSC, liderat per Jaume Collboni, es quedaria amb cinc regidors, menys de la meitat dels 11 que va aconseguir en les eleccions de 2011. La candidatura d’ERC, encapçalada per Alfred Bosch, obtindria entre quatre i cinc regidors, el doble dels dos que té actualment el Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+DCat+RCat).

Ciutadans, amb Carina Mejías com a candidata, i la CUP, que encara ha de conformar la llista, podrien entrar al consistori per primera vegada. Segons l’enquesta, Ciutadans aconseguiria tres regidors, mentre que la CUP tindria una estimació de vot del 4,25%, molt a prop del 5% mínim que permet assolir representació municipal.

L’enquesta també valora la percepció dels ciutadans sobre els líders municipals. Trias aprova i és el candidat que més entrevistats prefereixen com a alcalde. Però Ada Colau el supera en nota, amb un 6,17, la millor puntuació. També aprova el republicà Alfred Bosch. En canvi la resta suspenen: Jaume Collboni s’acosta al 5, i el segueixen Carina Mejías, de Ciutadans, que és la cap de llista més desconeguda pels enquestats, però que supera Alberto Fernández Díaz, amb la pitjor valoració.

El sondeig, fet aquesta setmana amb una mostra de 700 barcelonins majors d’edat i amb dret a vot, també pregunta sobre quin és el principal problema de la ciutat. El trànsit encapçala la llista de preocupacions, seguit pel turisme, l’atur i les condicions laborals i la neteja.