La precandidata de Barcelona en Comú a les eleccions municipals del 24 de maig –encara ha de passar per unes primàries– ha dit que, tot i que aspira a guanyar-les i convertir-se en alcaldessa, estarà disposada a arribar a pactes de govern en funció del model de ciutat. Segons Colau, els dos models són el de l’actual govern municipal i tots els que hi han donat suport a l’alternativa que planteja Barcelona en Comú, en què “la prioritat són les persones i hi haurà un control directe per part de la ciutadania de totes les decisions i tots els recursos”. Colau ha insistit que “no faríem mai d’alcalde Xavier Trias”, però s’ha mostrat disposada a negociar amb forces com el PSC o ERC per frenar “l’actual onada de privatitzacions, desigualtat i precarietat”.

Ada Colau ha defensat la participació d’ICV a Barcelona en Comú, i també de molts exmilitants socialistes que s’hi han integrat. “L’origen o el carnet no és cap condició, només cal estar disposat a canviar les formes de fer política”, ha dit, tot incorporant “un codi ètic que ara mateix no compleix cap de les formacions polítiques que hi ha a l’Ajuntament”. La portaveu de Barcelona en Comú ha recordat que la CUP també va participar en l’elaboració d’aquest codi ètic i que, atès que “compartim molts espais de lluita al carrer”, la porta sempre continuarà oberta per col·laborar, encara que finalment no s’hagin integrat a la candidatura de confluència.

En tot cas, Ada Colau ha subratllat que Barcelona en Comú no és una suma de partits, sinó una candidatura sorgida de la ciutadania que també ha aplegat algunes formacions: “Barcelona en Comú és l’expressió d’una gran majoria social que fins ara no tenia una expressió política”, ha dit.

La portaveu de Barcelona en Comú ha volgut deixar clar que està a favor de l’activitat econòmica, del desenvolupament tecnològic i del turisme a la ciutat, però diu que cal reorientar les regles del joc: “Cal autoritat política a l’Ajuntament, en lloc de cedir poder als poders econòmics, com els bancs que desnonen”. Colau diu que els grans esdeveniments porten molts diners en molt pocs dies només per a un sector determinat. I que “el turisme, sense control, no dóna beneficis ni als veïns ni al petit comerç, que s’ha rebel·lat contra el monocultiu de molt poques marques que s’ho mengen tot”.