Nou dels casos que estan en tràmit a l’Oficina Antifrau i que, per tant, han superat l’informe de versemblança, han arribat en els darrers tres anys: un el 2018, dos el 2017 i sis el 2016. El desè cas que s’investiga es va denunciar l’any 2014. El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ho ha explicat en una compareixença a la comissió d’investigació sobre la gestió de Barcelona Regional i l’àrea d’Urbanisme entre els anys 2011 i 2015, durant el mandat de Xavier Trias. Gimeno no ha puntualitzat si els casos investigats corresponen a la gestió municipal de l’alcalde anterior o si estan vinculats amb el govern actual.

Sí que ha aclarit a quins àmbits d’actuació corresponen les investigacions: quatre són per contractació, tres relacionats amb urbanisme, dos amb la funció pública i un amb subvencions. També ha dit que les denúncies s’han rebut per diferents canals: dues de la bústia anònima del consistori, una a través d’un membre del govern, i dues més són actuacions d’ofici. Gimeno també ha revelat que des del 2012 i fins a l’actualitat s’han arxivat 24 expedients. Gimeno ha recordat que per política de “confidencialitat” de la feina que fa l’Oficina Antifrau no pot aportar més informació.

La comissió no es tanca en el termini previst

Els grups s’han queixat al govern de la manca d’informació per poder treballar i treure acords a la comissió. De fet, fa més d’un any que van sol·licitar un informe amb la llista de tots els casos en què la gestió de l’Ajuntament està en mans de la justícia, i no només els que estan a l’Oficina Antifrau. L’informe no ha arribat en la sessió de la comissió del juny, i això ha generat retrets de l’oposició al govern.

Carina Mejías, líder de Ciutadans al consistori, el partit impulsor de la comissió d’investigació, ha denunciat la “dilació injustificada i la falta d’interès del govern en esclarir els fets”. En la mateixa línia el regidor del PP, Javier Mulleras, ha qüestionat la funcionalitat de la comissió. Per la seva banda, el republicà Jordi Coronas i el socialista Daniel Mòdol, han lamentat que no se’ls deixi treballar per part del govern municipal.

Tot i que estava previst concloure la comissió aquest mes de juny, s’ha acordat no fer-ho fins que no es tingui tota la informació requerida i, per tant, la propera trobada serà el mes de juliol. El regidor del PDeCAT, Jordi Martí, ha lamentat que la comissió pugui acabar allargant-se durant mesos i coincidir amb la campanya electoral de les properes municipals.

L’Oficina per la Transparència de l’Ajuntament, sense directora

El tinent d’alcalde de Transparència, Jaume Asens, ha explicat que l’informe no està enllestit per motius tècnics. El principal és que la instructora ha deixat la plaça que properament sortirà a concurs. I fins que no hi hagi una altra persona al càrrec no es podrà concloure l’informe. La instructora, Sílvia Vernia, era també la directora de l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, que ha marxat a València per treballar amb el seu antecessor en el càrrec.