“S’obre una nova etapa”, ha dit Colau, que ha assegurat que en el “nou clima de diàleg” amb els governs català i espanyol vol prioritzar Barcelona. En la llista de demandes, l’alcaldessa ha situat les polítiques d’habitatge (amb la reforma de la llei d’arrendaments urbans), les infraestructures, el finançament del transport públic, el deute de les escoles bressol o la lluita contra el sensellarisme.

“Tenim una oportunitat històrica, deixem la política de blocs i busquem punts en comú”, ha sentenciat. Com ja va demanar divendres passat després del debat de la moció de censura, l’alcaldessa ha reclamat al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que acosti a Catalunya els polítics i líders independentistes que són a la presó mentre no sigui possible el seu alliberament.

“Acords estables” amb PSC i ERC

En els propers dies, l’alcaldessa farà reunions amb els grups municipals per acordar les peticions als nous governs. Colau ha dit que ja ha mantingut converses informals amb Jaume Collboni (PSC) i Alfred Bosch (ERC). De fet, ha insistit a aconseguir “acords el més estables possible” amb socialistes i republicans, que en els últims mesos han endurit l’oposició al govern municipal, sobretot des de la ruptura del pacte amb el PSC.

Les peticions de l’oposició

El líder municipal del PDeCAT, Xavier Trias, ha demanat a l’alcaldessa que no utilitzi la nova etapa de col·laboració “per fer enfrontaments”. “S’ha passat tres anys amb actituds sectàries”, ha afirmat. Des del PSC, Jaume Collboni ha instat Colau a centrar-se en la ciutat i “no barrejar amb contextos de política catalana i espanyola”. Alberto Fernández Díaz (PP) ha dit que “la nova etapa” hauria de ser sense Colau, a qui ha acusat de ser “més diputada podemita i regidora independentista que no alcaldessa”. També ha definit Colau com un “calamar-escorpí” perquè diu que llença cortines de tinta i clava agullons per silenciar la incapacitat per governar Barcelona.