Error mesa Ciutadans

Els resultats definitius de les eleccions municipals 2023 a Barcelona ja són públics i, en una anàlisi comparativa entre el que van ser les dades provisionals de la nit electoral i les definitives, proclamades per la Junta Electoral Central i que seran publicades al BOE, s’hi detecten algunes incongruències.

La més rellevant és segurament la de la secció censal número 45 de Ciutat Vella. Està situada al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Amb les primeres dades, Barcelona en Comú es va imposar en aquesta mesa amb 150 vots i Ciutadans en tenia cinc. Però els resultats definitius atorguen a Ciutadans els 150 vots i, a BComú, només quatre. Sembla un clar error d’anotació, reforçat per la veracitat de les primeres dades que es van donar, que encaixen amb els resultats aconseguits al barri i al districte de Ciutat Vella, on es va imposar la candidatura d’Ada Colau.

Errors d’intercanvi de línies a les actes

Per què atribuïm aquest canvi a un error? Hi ha diversos factors que ens hi porten i hem de consultar les taules de resultats en l’ordre en què s’anoten a les actes de les meses, que és el mateix ordre amb què s’inscriuen les candidatures i es col·loquen les paperetes.

Com es pot apreciar en la taula de resultats provisionals inferior, la candidatura d’Ada Colau tenia anotats 150 vots. En el pas als resultats definitius (es pot comprovar a la taula següent), lluny de resoldre incidències, sembla que en aquest cas, se n’hi ha afegit una, perquè els vots de BComú han passat a la candidatura del costat, la de Ciutadans. Sembla que l’error d’anotació afecta també els partits posteriors. El cas de Vox també sembla clar, ja que passa de tenir 17 vots a zero i aquests 17 vots passen al Front Nacional.

Taula de resultats provisionals. Font: Ministeri de l’Interior
Resultats provisionals i definitius mesa 45 de Ciutat Vella. Font: Ministeri de l’Interior i Ajuntament de Barcelona

Un altre argument per considerar aquesta dada un error és el fet improbable que Ciutadans tregui 150 vots en una mesa en concret, quan els seus millors resultats en altres seccions censals no passen de 26 vots. En aquesta línia, la formació d’Anna Grau guanya, segons les dades definitives, en una secció censal mentre que en el global de Barcelona aconsegueix poc més de l’1 % dels suports i és la novena formació en vots.

En total, cinc seccions censals han canviat el partit guanyador respecte els resultats provisionals.

BComú considera que és un clar error que la Junta no va admetre

Barcelona en Comú ja va expressar els seus dubtes per aquests vots en l’escrutini general (la revisió que en fa la Junta Electoral). No era una qüestió menor, ja que en el recompte inicial només 141 vots separaven Ada Colau de Jaume Collboni en la pugna per la segona posició. La distància, però, es va eixamplar fins als 342 vots i van desistir de continuar les reclamacions per la via judicial, un fet que hagués fet endarrerir el ple d’investidura i que tampoc no canviava la composició del ple.

Fonts oficials de Barcelona en Comú consultades per betevé i presents en l’escrutini general, mantenen que l’error és evident però que la Junta no va entrar a valorar-lo. L’argument que se’ls va donar va ser que a les dues actes dels sobres oficials els resultats coincidien i donaven el triomf a Ciutadans. No coincidia, expliquen, amb la còpia de l’acta que tenia el partit, i tampoc amb els resultats provisionals que es van donar. Lamenten que l’escrutini general no serveixi per resoldre aquestes incongruències. Tot i això i segons els seus càlculs, el resultat global no es veia alterat i per això van aturar el procediment de reclamació.

Amb unes diferències tan ajustades com les que s’estan veient a les eleccions dels últims anys, aquests desajustos podrien, en algun cas futur, ser determinants a l’hora d’establir la correlació de forces i condicionar els possibles pactes de govern.