que passa no vas mesa electoral eleccions

T’ha tocat ser president, vocal o suplent i et preguntes què passa si no vas a la mesa electoral el 23-J? Queden pocs dies per a les eleccions generals del 2023, que se celebraran el diumenge 23 de juliol. Els comicis es faran en ple estiu i, per tant, afectaran les vacances dels ciutadans que hagin de formar part de la mesa. El 23-J suposarà mobilitzar 15.192 persones que hauran de formar part de les meses (a canvi d’una dieta de 70 euros) o ser suplents. Però què passa si algú no s’hi presenta?

A continuació, t’expliquem les possibles conseqüències.

Sancions econòmiques i penes de presó

La llei preveu una multa per no anar a la mesa electoral a aquelles persones que hagin rebut la citació o abandonin la tasca durant la jornada. Hi ha sancions econòmiques, en funció del poder adquisitiu del penat, de sis a 24 mesos, i també penes de presó d’entre tres mesos i un any. A més a més, aquestes persones tindran antecedents penals.

Ara bé, la llei també preveu una sèrie de supòsits que es poden al·legar a la Junta Electoral per no assistir a la mesa. S’han de notificar en un màxim de set dies des d’haver rebut la notificació. Per exemple, haver de tenir cura d’un menor, treballar en un servei essencial el dia de les eleccions o tenir vacances reservades abans del 30 de maig.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?