Els resultats definitius de les eleccions municipals del 2023 s’oficialitzen 40 dies després dels comicis amb la publicació d’un resum per circumscripcions al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Gràcies a l’Oficina Municipal de Dades, però, disposem de tots als resultats de Barcelona fins a l’últim detall.

De l’estudi de la comparativa entre el que es va dir la nit electoral i se’n va fer difusió, i els resultats definitius, es detecten cinc canvis de partit guanyador en cinc seccions censals:

  • Secció 45 de Ciutat Vella (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera). Aquesta mesa ha passat de ser de Barcelona en Comú a Ciutadans.
  • Secció 19 de l’Eixample (el Fort Pienc). La perd BComú i passa a mans de la candidatura de TriasxBCN.
  • Seccions 41 i 42 d’Horta-Guinardó (el Guinardó). Aquí BComú i TriasxBCN en guanyaven una cadascuna i amb els resultats definitius s’intercanvien les seccions.
  • Secció 9 de Sant Andreu (el Bon Pastor). El PP la perd a favor del PSC.

Les causes d’aquests canvis són diverses, però posen en evidència algunes incongruències que es veuen als resultats electorals.

Errors d’anotació a les actes

En el cas del Bon Pastor i del Guinardó, els resultats definitius corregeixen el més que probable error d’anotació.

El triomf del PP al Bon Pastor s’explica per una confusió el dia de les eleccions en l’acta a l’hora d’apuntar els resultats en una línia equivocada. És a dir, en una de les dues meses que conformen aquesta secció censal el resultat correspon al partit del costat, tal com es veu a la taula.

Resultats provisionals de la nit electoral en què s’aprecia un possible error en la mesa 9-009-A. Font: Ministeri de l’Interior

A la mesa 41 del Guinardó s’havia imposat TriasxBCN, i a la 42, BComú. Les dades definitives han resolt que és a la inversa. En l’estudi dels vots i del cens d’aquestes dues meses es pot apreciar un transvasament de votants entre l’una i l’altra. Experts consultats han explicat que això es pot deure a un error en l’assignació d’un grup de votants a una mesa en lloc de la contigua. El fet és, però, que aquí hi ha un canvi d’una mesa per l’altra però els vots resultants d’un i altre partit són els mateixos.

El cas de Ciutat Vella és el contrari: els resultats provisionals de la nit electoral li donaven el triomf a BComú i és en els definitius on sembla evident que es produeix aquest error de les línies o caselles dels partits. El triomf acaba sent per a Ciutadans, un fet poc versemblant si s’estudien les dades per meses i les del conjunt de la ciutat.

Misteris dels resultats definitius

En el cas del Fort Pienc, que estava en mans de BComú i passa a ser de TriasxBCN, els resultats definitius revelen que finalment hi ha 129 votants menys en aquella mesa i, per tant, els partits descompten alguns vots. Hem detectat aquesta mateixa alteració en la participació de les meses també en altres casos. De fet, la participació general de la ciutat de Barcelona difereix en 173 persones entre els resultats de la nit electoral i els validats per la Junta.

Experts consultats admeten que aquests desajustos es produeixen amb grans volums de dades, com són els resultats electorals. I si bé diuen és cert que no cabria esperar canvis en el nombre de votants, el sistema —sovint amb actes que s’emplenen a mà i amb una necessitat de transmetre resultats de forma ràpida— pot portar a errors.