La proclamació de la República Catalana, aprovada al Parlament el 27 d’octubre, ha quedat suspesa per segon cop pel Tribunal Constitucional. Pocs dies després de tirar endavant, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, l’alt tribunal ja la va anul·lar, arran d’un incident d’execució presentat pel govern espanyol. Ara, els magistrats han declarat nul l’acord de la Mesa que va permetre aquella votació a l’hemicicle.

En el ple del TC d’aquest dimarts s’ha estimat el recurs d’empara que va interposar el grup parlamentari socialista contra les propostes de resolució de JxC i la CUP. El PSC denunciava que s’havien vulnerat els seus drets, i els magistrats han admès que es va infringir “el seu dret a exercir les funcions representatives amb els requisits que assenyalen les lleis”.

El TC manté els vots delegats de Puigdemont i Comín

El Constitucional també ha admès a tràmit el recurs interposat per Ciutadans contra el vot delegat de Carles Puigdemont i Toni Comín. En canvi, no ha acceptat les mesures cautelars que demanava el partit liderat per Inés Arrimadas, en “no apreciar la urgència excepcional” que al·leguen. Per tant, de moment, Puigdemont i Comín podran continuar delegant el vot en els propers plens: dos vots imprescindibles perquè JxC i ERC puguin tirar endavant la investidura sense dependre de la CUP.