Cal remuntar-se al 1997 per trobar l’acord a tres bandes entre Ajuntament, Generalitat i Ministeri de Cultura per impulsar la biblioteca provincial. La descoberta de les ruïnes del 1714 al subsol del Born va aturar el projecte, que el 2010 es va fer de nou per ubicar l’equipament al costat de l’Estació de França. Es va plantejar un edifici de 18.000 metres quadrats repartits en tres mòduls. “El projecte està fet i els terrenys estan cedits, només cal voluntat política”, ha expressat Jaume Ciurana.

Biblioteca central Barcelona

Pel que fa a l’aportació al transport públic, Ciurana ha dit que afegint els 38 M € que reclamen l’Estat no arribaria ni a la inversió que feia el 2010. Tant en aquesta petició com en la de la biblioteca provincial, el líder municipal del PDeCAT, Xavier Trias, ha dit que no tenen cap garantia que prosperin, però que esperen que s’apliqui el sentit comú. “Ens els dos temes tenim la raó”, ha afirmat. El diputat al Congrés Carles Campuzano ha dit que “batallarem perquè les esmenes tirin endavant”.

Les esmenes del PDeCAT sobre Barcelona inclouen la petició de 21,6 M € per als accessos viaris al port, cinc milions més per a l’ampliació de la ronda del Litoral i 17 per al soterrament de la ronda de Dalt a Horta-Guinardó. A més, reclamen 7 M € per a les obres de l’estació de Sant Andreu Comtal i 17 més per a la Sagrera. També hi ha esmenes en habitatge i recerca i innovació.