L’exdiputada cupaire ha retret al jutge Pablo Llarena falta d’imparcialitat. Li ha dit que no entén per què ella, com a presidenta del Grup Parlamentari de la CUP, està processada per desobediència per haver entrat al registre del Parlament diverses lleis i propostes de resolució i a Carme Forcadell li demana 30 anys de presó per rebel·lió per haver permès el debat d’aquestes propostes. “Això és una paradoxa que demostra la parcialitat no només del jutge, sinó de tota la Sala”. La resposta de Llarena, segons Boya, ha estat si la seva intenció era canviar-li el delicte de desobediència pel de rebel·lió. Boya també li ha dit que creu que la sentència ja està escrita i per això ha criticat que “el judici serà un teatre i una pantomima política”. “El verdader judici serà a instàncies internacionals”, ha dit l’exdiputada.

Mireia Boya, portaveu actual del Secretariat Nacional de la CUP, està en llibertat provisional sense mesures cautelars després que al febrer va declarar com a investigada. Pel que fa a Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, l’Audiència Nacional va ordenar-ne l’ingrés a presó juntament amb la resta del govern Puigdemont. Ara bé, Vila només hi va passar una nit mentre abonava 50.000 euros de fiança, mentre que Borràs i Vila van estar-hi un mes i van quedar en llibertat després de pagar 100.000 euros de fiança cadascun, juntament amb altres consellers del govern Puigdemont. 

Acaben les declaracions per comunicar el processament

Amb aquestes compareixences, el jutge Pablo Llarena ja ha comunicat l’ordre de processament a tots els investigats, excepte als que es troben a l’estranger. Aquest dilluns la va notificar als exmembres de la Mesa del Parlament processats per desobediència. Tots ells van negar haver comès aquest delicte i van demanar-li la retirada de les mesures cautelars. En total, Llarena envia a judici 25 persones relacionades amb el procés sobiranista, 13 de les quals estan acusades de rebel·lió.

Dimecres s’estudiarà la presó preventiva dels líders sobiranistes

A banda de les declaracions indagatòries, aquest dimecres la Sala d’Apel·lacions celebrarà una vista a les 11.30 h per estudiar els recursos presentats per cinc líders polítics contra la presó preventiva, decretada pel jutge del Tribunal Suprem. Concretament, s’estudiarà l’empresonament de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i dels consellers destituïts Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Josep Rull, que es troben en presó preventiva des del març. Tots acudiran personalment al Suprem, excepte Bassa i Romeva, que no ho van demanar.