Acompanyat de Marta Ferrusola i d’alguns dels fills, Jordi Pujol ha rebut aquest dilluns un homenatge, organitzat per l’associació Amics de Jordi Pujol. És el primer acte públic en què participa, després que el juliol del 2014 va confessar que no havia regularitzat els diners de l’herència del seu pare. I ho ha deixat entreveure en el discurs, en què ha admès que se sent “insatisfet per molts motius i dolgut amb mi, no amb vosaltres, no amb el país”.

Malgrat tot, l’expresident ha defensat la seva obra de govern. Afirma que durant els 23 anys que va presidir la Generalitat es van deixar “empremtes sòlides”, com l’assumpció de competències en matèria de sanitat, policia i presons, que dibuixaven el camí cap a una Catalunya millor. “Ara estem en un moment en què podria passar que el vent del desert tapés les empremtes“, ha advertit, en una crida velada a recuperar l’autogovern.

Artur Mas, qui va succeir Pujol al capdavant de la Generalitat, no ha assistit a l’acte, però hi ha fet arribar un missatge escrit, en què reconeix “el mèrit, la vàlua i el sentit altament positiu de la seva obra de govern i de construcció de país” i li fa arribar l'”afecte personal que va més enllà de les vicissituds de la vida“.

L’acte de reconeixement a la figura de Pujol sí que ha comptat amb la participació d’altres exdirigents de Convergència Democràtica, com l’exalcalde Xavier Trias i antics consellers com Pere Macias, Joan Rigol, Núria de Gispert i Joana Ortega.