El magistrat posa punt final aquesta setmana a les citacions per a les declaracions indagatòriesPoc abans de les 10 h d’aquest dilluns han arribat al Tribunal Suprem Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Joan Josep Nuet, que es troben en llibertat provisional. S’ha posposat la declaració de Ramona Barrufet, que no ha viatjat a Madrid per comparèixer per “motius mèdics”.

Els primers a comparèixer han estat Corominas, Simó i Guinó, que només han estat cinc minuts a la sala i han defensat que van actuar sota el criteri de la “inviolabilitat parlamentària.” Tots tres han negat els fets pels quals el jutge Llarena els processa per desobediència i s’han reafirmat en la declaració que ja van fer davant el jutge el 9 de novembre.

Els exmembres de la Mesa han abandonat la sala abans de les 11 h i han demanat que s’aixequin les mesures cautelars i se’ls torni el passaport. Tots, a excepció de Nuet, estan en llibertat provisional i han de presentar-se setmanalment davant el jutge, no tenen passaport i tenen prohibit sortir del territori espanyol. També van haver d’abonar 25.000 euros en concepte de fiança per eludir la presó.

Nuet: “El que vam fer no és cap delicte ni cap crim”

Dins la sala, l’exposició més llarga ha estat la de l’exsecretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, que s’hi ha presentat amb voluntat “d’explicar amb pedagogia” perquè van portar al Parlament el debat.

“Nosaltres no vam desobeir el Tribunal Constitucional sinó que vam fer cas al mandat democràtic, que ens reclamava portar al Parlament aquest debat polític. Podem haver comès errors en política, però de cap de les manera, aquests errors poden comportar presó o persecució penal”

joan josep nuet i xaveir domènech arribant a declarar a Tribunal Suprem

Llarena ha citat també aquest dimarts, a les 10 h, els exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, processats per desobediència i malversació, i l’exdiputada i actual portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, per desobediència.

Els qui estan en presó preventiva —Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa— van comparèixer a l’abril, quan alguns van aprofitar per defensar-se de la presó preventiva i carregar contra com s’està duent, judicialment, el procés. Qui falta per citar és Carles Puigdemont i la resta de líders polítics que no es troben al país, ja que no estan sota l’acció de la justícia espanyola.

Vista per estudiar els recursos contra la presó preventiva

Aquest dimecres, 9 de maig, la Sala d’Apel·lacions celebrarà una vista a les 11.30 h per estudiar els recursos contra l’empresonament dels exconsellers Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Tots cinc estan en presó preventiva des del març i sortiran aquest dimecres per comparèixer davant el magistrat, exceptuant Dolors Bassa i Raül Romeva, que han sol·licitat no ser-hi presents.