En poc més de dues hores de reunió, els membres del Consell d’Estat han decidit avalar per unanimitat la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma de la Llei de la presidència que hauria de permetre investir Carles Puigdemont a distància. Aquesta modificació legal la va aprovar el Parlament en el ple de la setmana passada, amb els vots a favor de les formacions independentistes.

L’aval aplana el camí al Tribunal Constitucional

Amb l’aval del Consell d’Estat, Mariano Rajoy té previst convocar d’urgència un consell de ministres “en les properes hores”, segons el delegat de l’executiu a Catalunya, Enric Millo, per interposar un recurs davant el Tribunal Constitucional. Un cop sigui admès aquest recurs, en tractar-se d’una petició per part del govern de l’Estat, la norma quedarà suspesa cautelarment de manera automàtica, i per tant la investidura a distància no es podria fer efectiva.

Enric Millo ha advertit aquest dilluns que “la probabilitat d’investir Puigdemont és zero” i ha assegurat que l’article 155 es desactivarà un cop s’hagi format govern “sempre que s’expressi un compromís clar de respecte a l’ordre constitucional i estatutari”. El delegat del Govern espanyol a Catalunya també ha considerat que seria “un menyspreu i un menysteniment” que s’investís “un president de palla” que actuï a les ordres de Puigdemont.

Els temps per a la investidura

La reforma de la Llei de la presidència encara no ha estat publicada al DOGC, el Diari Oficial de la Generalitat. És un pas imprescindible perquè es pugui aplicar. Segons l’article 65 de l’Estatut d’Autonomia, hi ha 15 dies per fer-ho. Però des de l’aplicació de l’article 155, la publicació del DOGC depèn del Govern espanyol, que pot optar per esgotar els terminis per dificultar la investidura de Puigdemont.

Els temps seran clau per als plans de Junts per Catalunya, que aquest cap de setmana, en una reunió a Berlín, han decidit forçar un darrer intent d’investir Carles Puigdemont. S’han fixat el 14 de maig com a data límit. Però perquè Puigdemont pogués sortir elegit, caldria que la llei es publiqués al DOGC i que es convoqués una sessió d’investidura abans que el Govern espanyol la impugni davant el Tribunal Constitucional, com ja ha avançat que farà.

ERC demana una reunió urgent amb JxC

Amb tots aquests elements sobre la taula, Esquerra Republicana demana reunir-se amb Junts per Catalunya per “abordar de forma conjunta i unitària” els passos a seguir els propers dies. No volen eleccions, “no són bones per al país”, ha afirmat la portaveu, Marta Vilalta. Per això insten a buscar una sortida que permeti “recuperar el govern de les mans del 155 i posar les institucions al servei de la ciutadania”.

El PSC considera un engany la proposta de JxC de tornar a intentar investir Puigdemont i demana a Torrent que no el proposi com a candidat. “No vull un molt provisional president ni un molt titella president de la Generalitat”, ha criticat Miquel Iceta. Des de Catalunya en Comú – Podem, Xavier Domènech considera greu que “una sola persona” estigui decidint si “la millor solució per als catalans és que anem a unes altres eleccions o no”.