XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona: "És un compromís que tinc amb la gent de la Barceloneta que això no passarà. No hi haurà més apartaments turístics. Hi haurà una moratòria i jo no vull més apartaments turístics a la Barceloneta. Farem les normatives adients perquè això no sigui així i els apartaments turístics només podran estar en edificis verticals. El problema dels apartaments turístics, un s'equivoca si creu que és un problema només de la Barceloneta. Aquesta seria la primera equivocació que podria fer un alcalde. El problema dels pisos turístics és un problema global, generalitzat a la ciutat. Hi ha gent que ho fa molt bé el tema dels apartaments turístics, hi ha cadenes que ho fan bé. Però hi ha gent que ho fa molt malament i que fan trampes. Costa descobrir en ocasions els pisos turístics. Et trobes un pis turístic que resulta que li fan un contracte a aquella persona que ha d'explicar que hi estarà 35 dies o 40 i, per tant, ja no és un apartament turístic. El que hi ha ara és un interès màxim per corregir això. El problema de la Barceloneta és que els pisos són de 25 m2, això fa que la utilització d'aquests pisos turístics en ocasions el fa un tipus de gent que, diguem la veritat, no tots, però, que fan bretolades, que fa tonteries i que fa actes incívics greus que dificulten la convivència a la Barceloneta i això és inadmissible. Nosaltres necessitem més Guàrdia Urbana. Nosaltres cada any necessitem, a més de la reposició, necessitem augmentar la Guàrdia Urbana amb uns cent efectius més per poder fer la feina que es necessita a Barcelona. És una ciutat que té una pressió que altres ciutats no tenen. L'èxit crea problemes i és veritat que l'èxit a Barcelona genera la necessitat de controlar el civisme."

Xavier Trias ha afirmat a BTV que a l’octubre ja hi haurà una nova normativa que regularà els pisos turístics (actualment hi ha una suspensió de llicències als barris més turístics de la ciutat). Trias ha deixat clar que a la Barceloneta no se n’obriran més, com va demanar aquest dilluns el president d’Apartur com a possible solució als problemes de convivència que han denunciat els veïns, i manté que l’aposta del govern és concentrar els habitatges per a turistes en un mateix edifici. L’alcalde també ha apuntat com un problema afegit les mides reduïdes d’aquests pisos al barri, que molts tenen la particularitat de fer amb prou feines 25 metres quadrats, cosa que afavoreix que en lloc de famílies s’hi instal·lin joves que fan “bretolades”.

L’alcalde ha fet extensible el conflicte del barri mariner  com “un problema global, generalitzat a tota la ciutat” i també s’ha referit a la dificultat de detectar aquells que funcionen il·legalment: “Et trobes amb pisos en què s’ha dit al llogater que expliqui que hi estarà 35 dies o 40. Per tant, ja no és un apartament turístic”.

Més efectius policials per controlar l’incivisme

L’alcalde ha afirmat que la ciutat necessita cada any incorporar un centenar d’efectius de la Guàrdia Urbana – a banda de cobrir les baixes- per tal de combatre més bé l’incivisme. A més, ha reconegut que l’èxit d’una ciutat “crea problemes” que s’han de corregir amb més control policial.