JAUME COLLBONI candidat del PSC a les municipals "De la mateixa manera que volem que Barcelona sigui una ciutat oberta al turisme no volem que Ciutat Vella es converteixi en Venècia ni volem que la Barceloneta es converteixi en Magaluf. És hora de proposar actuacions pràctiques que inicïn el canvi de model turístic a la ciutat de Barcelona."

Els socialistes asseguren que aquestes experiències són semblants a les que apliquen ciutats com Nova York o Berlín. Des de la tardor de 2013 la capital alemanya restringeix els habitatges per a ús turístic a les zones més afectades. A la ciutat nord-americana la “Multiple dwelling law estableix que només es pot arrendar un habitatge per un temps superior als 30 dies, o en cas contrari el llogater i el propietari hi han de conviure. Creuen que aquesta mesura evitaria els passavolants i consolidaria un turisme de model més familiar.

També reclamen que la ciutat pugui recaptar el 100% de la taxa turística que genera. El grup municipal socialista calcula que de cada 100 euros recaptats, només 33 es queden a la ciutat i la resta van a la Generalitat. Volen que l’Ajuntament pugui decidir on ha d’invertir aquests beneficis.

Finalment proposen la creació d’un grup de treball amb entitats i associacions de veïns que impulsi un nou pla estratègic de turisme. Demanen també que s’obri un debat sobre els models d’economia col·laborativa que cerqui un règim fiscal per a aquest sector d’activitat.

Els socialistes duran a les comissions una sèrie de requeriments, com un mapa d’apartaments il·legals de la Barceloneta o l’obertura d’un telèfon d’atenció 24 hores per atendre les queixes derivades dels excessos del turisme.