És el primer fruit de la contundència anunciada per l'alcalde. Són ordres de cessament immediat d'activitat i des d'avui pengen a la porta de 35 habitatges de la Barceloneta que funcionaven com a apartaments turístics il·legals. Els propietaris denunciats, que en algun cas tenien més d'un pis, disposen ara de 10 dies per presentar al·legacions i deixar d'allotjar turistes. Si no ho fan, l'habitatge pot acabar precintat. L'anunci l'ha fet el mateix alcalde en una de les primeres aparicions després de les vacances. Trias s'ha posat al costat dels veïns que van començar les mobilitzacions avui fa 10 dies. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Tenen raó els veïns quan diuen que cal mà ferma i actuarem amb contundència. / Si enxampem algú fent trampes li caurà el pèl." La persecució de pisos il·legals va arrencar de fet amb les inspeccions extraordinàries iniciades dilluns. En els dos primers dies s'han controlat d'ofici més de 150 habitatges del barri, i fruit d'aquestes inspeccions aleatòries s'han tancat 16 pisos, és a dir, un de cada 10 dels que s'han visitat. Els altres 20 que s'han clausurat avui ja tenien un expedient obert perquè hi havia una denúncia prèvia. L'Ajuntament, però, no centra l'atenció només en els allotjaments sense permís. L'amenaça també és per als que tenen els papers en regla. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Els legals o els il·legals estic disposat a usar totes eines per tancar-los si es demostra que es fan conductes incíviques. / No pot ser que els apartaments es converteixin en una eina perquè ens vingui gent a fer el dròpol a la ciutat de Barcelona." Trias també ha avançat que el govern municipal s'està plantejant comprar pisos de la Barceloneta per oferir-los amb un lloguer assequible a gent del mateix barri.

En una entrevista a RAC1, l’alcalde ha donat la raó a les queixes dels veïns i ha dit que s’actuarà amb tota la contundència contra els pisos turístics il·legals i els que siguin legals però que perjudiquin la convivència amb els veïns. Referent a la Barceloneta, Trias ha dit que al barri hi ha gent que ha especulat i que els veïns han acabat pagant l’èxit de la zona. “No pot ser que els apartaments turístics siguin una eina perquè la gent vingui a fer el dropo a la ciutat”.

L’alcalde ha reconegut que l’operació d’inspecció i tancament “no serà qüestió d’un dia” però ha anunciat la voluntat de mantenir la pressió sobre els habitatges il·legals. Des de dilluns passat hi ha tres equips d’inspecció, integrats per tècnics municipals i agents de la Guàrdia Urbana, que fan controls aleatoris als edificis de la Barceloneta. A resultes de la inspecció, aquest dimecres se signa el tancament de 35 establiments turístics il·legals.

“A qui faci trampes li caurà el pèl”

Trias ha anunciat que el seguiment també arribarà als apartaments turístics legals:Els que tenen apartaments legalitzats on es facin accions incíviques, si puc els tancaré”. Per això ha explicat que si cal buscarà un canvi de llei per poder actuar amb contundència. “El model de turisme de Barcelona no és que vingui gent aquí a fer bogeries. Volem turisme cultural, familiar, o d’activitats lligades a congressos com el Mobile. Necessitem gent que es vulgui divertir però amb calma.”

L’alcalde ha parlat de la dificultat de detectar els apartaments turístics il·legals, especialment per demostrar que un pis és turístic. “Hi ha moltes maneres d’escapar-se del control, però si enxampem algú fent trampes, li caurà el pel”. En aquest cas Trias ha anunciat que “se sancionaran els propietaris i els operadors”.

Respecte a la reunió mantinguda amb els veïns, l’alcalde ha reconegut que “va anar bé” i ha agraït l’actitud positiva i el to dels veïns. “Hem trobat una eina important per poder-nos entendre”, ha dit. Trias ha deixat entreveure que l’Ajuntament ha de comprar pisos a la Barceloneta “i posar-los a lloguer a un terç del que guanyen les persones”.

Per dissabte, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha convocat tots els barris de la ciutat a una manifestació que, amb el lema “Barcelona no està en venda”, sortirà de la Barceloneta i arribarà a la plaça de Sant Jaume. La FAVB atribueix la situació que es viu en barris com el de la Barceloneta al model turístic “depredador” encoratjat per l’Ajuntament de Barcelona i les elits econòmiques de la ciutat.

Paral·lelament, PSC i PP han criticat el govern municipal per no respondre abans i de forma més contundent a la proliferació dels apartaments turístics, i forçaran un ple extraordinari al districte de Ciutat Vella sobre el conflicte de la Barceloneta.