DAVID RIBA, president d'Apartur "Ha sigut un cas excepcional i mai no s'havia produït. La veritat és que no ens esperàvem una reacció ni una situació com la que s'ha viscut aquest estiu a la Barceloneta. Una solució pot ser donar més llicències controlades en aquesta zona de la ciutat. No crec que ara sigui el moment per plantejar un augment de llicències legals en aquesta zona. És un moment per repensar-hi bé, controlar i netejar tot el que no sigui legal i buscar un pla sostingut, participatiu amb el veïnat, que són els que viuen al barri i de forma constructiva. Els habitatges amb llicència no han creat problemes al veïnat tant significatius. En canvi, sí la proliferació d'habitatges sense llicència que s'ha produït en els darrers anys. Aquest ha estat un dels problemes. Tampoc no pensem que la majoria dels problemes són pels habitatges. És probable que molta gent crea problemes en aquesta zona de la Barceloneta és gent que s'allotja en altres zones de la ciutat i també s'allotja en altres tipus d'establiment que no són apartaments turístics. El que no podem fer ara és una sèrie d'inspeccions a bombo i platerets i d'aquí a tres mesos no seguir controlant. Ha de ser un control constant i en el cas de la Barceloneta els veïns que vegin que a la escala hi ha problemes amb un habitatge i si no sap si és legal o no que s'adreci immediatament a l'Administració per controlar-ho i, en cas que vegi que allò no compleix, ho denunciï. És un model que pot morir d'èxit si no hi posem les solucions. Nosaltres demanem que la normativa no sigui restrictiva, que sigui assumible per als petits empresaris o inversors i que no provoqui que molts habitatges turístics acabin en edificis únics perquè això provocaria una cosa similar -i no m'ho vull imaginar ni veure- al que ha passat a la Barceloneta."

Davi Riba ha demanat que la normativa que prepara l’Ajuntament per regular els apartaments turístics a la ciutat no sigui restrictiva. Riba ha advertit que concentrar els pisos en un mateixa escala, tal com s’ha plantejat, pot contribuir a estendre la problemàtica de convivència que hi ha a la Barceloneta a tota la ciutat: “Això provocaria alguna cosa similar -i no m’ho vull imaginar ni veure- al que ha passat a la Barceloneta”. De moment, l’obertura de més pisos turístics en aquest barri i a les zones més turístiques de la ciutat està aturada per una suspensió temporal de noves llicències que acabarà aquesta tardor, un cop s’hagi elaborat el nou pla que ha de permetre regular de nou el sector.

Més pisos legals a la Barceloneta

El president d’Apartur assegura que una de les solucions, almenys a llarg termini, pot ser concedir més llicències de pisos d’ús turístic en aquesta zona de la ciutat. Abans, però, cal “controlar i netejar tot el que no sigui legal i buscar un pla sostingut, participatiu amb el veïnat que són els que viuen al barri i de forma constructiva”. Riba ha demanat a l’Ajuntament, que ja ha iniciat les inspeccions al barri, que el control sigui “constant” i no només ara que ha esclatat el conflicte.

“El model pot morir d’èxit”

Riba ha afegit que el sector pot acabar morint d’èxit en cas que no es posin solucions als conflictes que s’han generat aquest estiu. El president d’Apartur aposta perquè els establiments que aconsegueixen la llicència aportin qualitat i valor.

Un estiu al 80% d’ocupació

Riba ha manifestat que l’ocupació d’aquest estiu a la ciutat ha estat del 80%, una mica per sobre de les xifres de l’any passat. L’estada mitjana en aquests establiments ha estat d’entre quatre i cinc dies. Majoritàriament el perfil d’usuaris que s’han allotjat en els apartaments turístics han estat famílies, moltes d’alemanyes, nòrdiques, angleses i part de turisme nacional.