Organigrama dels consellers de Quim Torra

S’ha fet esperar més de l’habitual però Quim Torra ha anunciat aquest dissabte la formació del seu govern. No hi ha hagut sorpreses i tot ha estat molt similar al que s’havia especulat aquests dies previs pels mitjans de comunicació. Pere Aragonès, fins ara secretari d’Economia i adjunt a la presidència d’Esquerra, assumirà la vicepresidència del govern, que com passava amb Junqueras inclourà també la conselleria d’Economia.

Els consellers restituïts són quatre: Jordi Turull (Presidència), Josep Rull (Territori), Lluís Puig (Cultura), Toni Comín (Salut). En aquests casos serà molt important els secretaris generals que es nomenin, ja que molt probablement hauran d’assumir fins a cert punt un rol més destacat, sobretot pel que fa a consellers que estan empresonats.

Pel que fa a Turull, assumirà Presidència, però no serà portaveu de govern, un càrrec inassumible tenint en compte les seves circumstàncies actuals a la presó d’Estremera. La portaveu del govern serà Elsa Artadi, dona forta de Junts per Catalunya, que també assumirà la conselleria d’Empresa i Coneixement.

A Governació, Jordi Puigneró serà l’encarregat de substituir  Meritxell Borràs. Fins ara, Puigneró ha estat l’encarregat de dirigir la política TIC del govern de la Generalitat des del novembre del 2013 i ha estat regidor a l’Ajuntament de Sant Cugat. L’altra novetat per Junts per Catalunya serà Miquel Buch, que torna a la primeria línia política després de deixar la presidència de l’Associació Catalana de Municipis i l’alcaldia de Premià de Mar. Buch assumirà la conselleria d’Interior en substitució de Quim Forn.

Per part d’Esquerra, dues diputades del Congrés espanyol deixaran el seu escó per assumir dues conselleries. Són Teresa Jordà, que substituirà Meritxell Serret a la conselleria d’Agricultura i Ester Capella, que tindrà el lideratge del Departament de Justícia.

El conseller d’Afers Socials que substituirà Dolors Bassa, empresonada a Alcalá Meco, serà el diputat Chakir el Homrani. Com Bassa, Chakir ha estat molt vinculat amb UGT i va entrar en política en la candidatura de Junts pel Sí. Pel que fa a Ensenyament torna un antic conseller com és Josep Bargalló, que ja va assumir aquesta conselleria durant el primer tripartit de Pasqual Maragall.

La sorpresa l’ha donat Ernest Maragall, que no estava a les travesses d’aquests dies i que finalment assumeix la conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

La presa de possessió serà dimecres 23 de maig, al Palau de la Generalitat. Es desconeix com assumiran el càrrec els consellers empresonats o que estan a Brussel·les. De moment, només se sap que el president Quim Torra té previst visitar els polítics empresonats aquest dilluns.