El president de la Generalitat, Quim Torra, ha decidit canviar a dilluns la visita que tenia previst fer aquest divendres a les presons on hi ha els líders independentistes encausats pel procés. Ho ha fet a petició del Ministeri de l’Interior, que ha al·legat “raons logístiques” per demanar-li que posposi el viatge. Torra tenia previst visitar, en un sol dia, les presons d’Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real.

La visita a les presons havia de ser el primer acte de Torra com a president de la Generalitat l’endemà mateix de la presa de possessió del càrrec que ha tingut lloc aquest dijous. Torra tenia previst visitar Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva a la presó d’Estremera; Carme Forcadell i Dolors Bassa a la d’Alcalá-Meco, i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la de Soto del Real amb l’objectiu de conèixer en primera persona la seva situació.

Dubtes amb la formació de govern

La visita que Quim Torra farà dilluns vinent a les presons s’emmarca en ple procés de converses per la formació del nou govern de la Generalitat. Junts per Catalunya i Esquerra tenen la negociació gairebé tancada i està previst que l’executiu català es constitueixi la setmana vinent, un cop Torra hagi parlat amb tots els possibles consellers. Jordi Turull i Josep Rull ja han anunciat la seva voluntat de recuperar el càrrec del que van ser destituïts amb l’aplicació de l’article 155. De Junts per Catalunya, també Lluís Puig, des de Brussel·les, es manté ferm en la intenció de repetir com a conseller de Cultura. El partit i el mateix Torra havien defensat la voluntat de restituir tots els exconsellers que ho vulguin, però ara hi ha dubtes de si la restitució pot comportar un xoc amb l’estat que posi en perill l’aixecament del 155.

El mateix passa amb l’exconseller de Salut, Toni Comín, també establert a Brussel·les. Esquerra havia defensat la necessitat de nomenar consellers amb plena capacitat d’exercir el càrrec des de Catalunya, però Comín no vol renunciar a tornar a ser conseller quan es formi el nou govern ni tampoc a mantenir l’escó de diputat des de Bèlgica, tot i que pugui perdre el dret a delegar el vot un cop la justícia belga ha desestimat l’euroordre dictada pel jutge Llarena.

La carta de Torra a Rajoy

El president de la Generalitat, Quim Torra, ja va anunciar que un dels seus objectius passava per establir un diàleg amb el president del govern, Mariano Rajoy. Torra ha enviat aquesta carta a Rajoy en la qual demana encetar un diàleg “sense condicions” ni “límit temporal”, en la missiva, el president també demana poder concretar una reunió amb Rajoy en els propers dies. Torra afegeix que el seu Govern defensarà  el que va “avalar la majoria el 21 de desembre, fidel a l’expressió democràtica de l’1 d’octubre i al seu resultat”. En la carta el president de la Generalitat també fa esment als presos polítics i a les prioritats de l’executiu català que passaran pel “progrés” i la “cohesió social”.