Mariano Rajoy ha acceptat reunir-se amb el nou president de la Generalitat, Quim Torra, però li ha recordat que aquest diàleg ha de produir-se “dins la llei”. Rajoy no ha fixat línies vermelles però ha afirmat que a Catalunya “només hi pot haver un president, una sola legalitat i unes úniques institucions”. La resposta arriba després que Quim Torra hagi demanat a Rajoy des de Berlín que “posi lloc i hora” per a una reunió entre els dos presidents.

Des de la ciutat de Sofia, capital de Bulgària, on és de viatge oficial, Rajoy ha volgut tornar la pilota al govern català després del missatge que li ha enviat Torra . “Espero que tothom actuï amb sentit comú i tot el que hem viscut en els últims temps es quedi com una etapa de les millorables de la nostra història”, ha dit, i ha afegit que treballarà “per la concòrdia” i perquè es compleixi la llei. El president espanyol ha sentenciat que “ni va haver-hi independència ni va haver-hi república” i ha garantit que tampoc no n’hi haurà en el futur.

La resposta del president espanyol arriba després que aquest dimarts al matí s’hagi reunit amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per concretar els termes de la retirada de l’article 155 un cop hi hagi govern, i en què han acordat que es mantingui el control de les finances per part del Ministeri de l’Interior. Aquest dijous Rajoy es reunirà amb Albert Rivera, que s’ha mostrat partidari de mantenir el 155 fins que el nou govern no demostri per la via dels fets la seva obediència al marc legal de la Constitució i l’Estatut.