Els tres encausats han comparegut a les 9 h, en una audiència a porta tancada, en què només eren presents les parts. A la sortida, un cop s’ha conegut la decisió del jutge de no extradir-los, Toni Comín s’ha felicitat, davant els mitjans de comunicació, per la notícia.
“Avui a Bèlgica el jutge ha decidit que l’euroordre no serà executada. Ha estat rebutjada per la justícia perquè es considera que no compleix amb els requisits previstos. És una euroordre irregular”, ha assegurat Comín. L’exconseller de Salut ha volgut llençar un missatge al Tribunal Suprem i al govern espanyol: “Ja n’hi ha prou d’abusar del codi penal, del sistema europeu d’euroordres, perquè no està funcionant, no els està servint”, ha subratllat.
Comín ha condemnat que “tot aquest problema es deriva de l’error d’haver judicialitzat una disputa política que mai no s’hauria d’haver traslladat als tribunals”. La decisió d’aquest dimecres és un altre revés internacional al jutge Pablo Llarena, després que a finals de març va decidir reactivar l’euroordre de detenció i extradició contra els tres exconsellers que són a Brussel·les (i també contra Puigdemont, Ponsatí i Rovira). Fa un mes la justícia belga ja va citar a declarar Comín, Serret i Puig, però finalment la vista es va ajornar perquè la fiscalia va demanar informació addicional a Espanya.
Defecte de forma
Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Lluís Puig
, ha explicat que la segona euroordre emesa per Llarena tenia un “defecte flagrant de forma”, perquè no anava emparada, com cal, per una ordre interna de detenció. Ha afegit que quan es va detectar aquest error, es va notificar al Suprem perquè el corregís, però que el jutge Llarena va declinar fer-ho. Per tant, ni la fiscalia ni el tribunal belgues no han arribat a entrar al fons de la qüestió, perquè el defecte de forma ha fet que es desestimés d’entrada la petició d’entrega dels exconsellers.
El tribunal fonamentarà per escrit la decisió en els propers dies, però aquest dimecres ja l’ha traslladat de forma oral a les parts. Segons Cuevillas, Comín, Serret i Puig queden sense cap mesura cautelar i, per tant, amb plena llibertat de moviment fora d’Espanya.
El Suprem reacciona
Fonts del Tribunal Suprem informe que “hi ha malestar” a la Sala Segona de l’alt tribunal, on la qual està adscrit el jutge Pablo Llarena. Han conegut la decisió del tribunal belga a través dels mitjans de comunicació i ara estan pendents de rebre-la per escrit. Segons aquestes fonts, no s’entén la decisió de la justícia belga i remarquen que Llarena va sustentar l’ordre de detenció europea amb la interlocutòria de processament, una interlocutòria que, apunten, “és la més motivada per darrere de la sentència”.