Méndez de Vigo ha assegurat que a Catalunya “hi ha d’haver un govern legal i viable, i això significa exercir les competències i això no ho pot fer algú que és a la presó. I hi ha afegit que per al Govern espanyol “no és una decisió política, sinó de sentit comú”. El portaveu de la Moncloa també ha suggerit que, en qualsevol cas, els consellers no haurien de poder prendre possessió si no és amb l’autorització prèvia del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

El ministre portaveu ha repetit en diverses ocasions que el Govern espanyol vol obrir una etapa de diàleg amb el govern català “sempre dins del marc legal”. Segons ha dit, però, “hi ha un president de la Generalitat que vol escalar la tensió” i per això ha puntualitzat que asseure’s a parlar “requereix voluntat per a les dues parts”.

El portaveu del Govern espanyol no ha fet cap anàlisi sobre si la presa de possessió de Quim Torra com a president de la Generalitat pot donar lloc a una impugnació per la forma. S’ha limitat a dir que l’organització de la presa de possessió no va ser “la que s’hauria merescut, ens va semblar degradada” i ha assegurat que va ser per aquest motiu que finalment van decidir no enviar-hi cap representant.