Les entitats vinculades al món del turisme han fet avui una posada en comú dels efectes del pla hoteler engegat pel govern municipal d’Ada Colau ara fa dos anys, el PEUAT. En paraules del regidor de Comerç i Mercats, Agustí Colom, “una eina pensada per redistribuir l’impacte del turisme i mantenir l’equilibri comercial”. La normativa ha generat rebuig també per part de l’oposició, que l’ha criticada en nombroses ocasions. 

Una normativa que des d’un principi ha topat amb l’oposició del sector. En la sessió de treball d’aquest divendres hi ha hagut crítiques, especialment del sector hoteler i de la restauració. Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha defensat que el PEUAT hauria de ser una eina per ajudar a ordenar el turisme a la ciutat, però ha assegurat que ara per ara “no dona solucions als problemes que tenim”. És per això que ha demanat a Colau “una revisió acurada del pla per garantir que vetlli per la seguretat jurídica”.

Crítiques per “la falta de diàleg” del govern Colau

Pel que fa a la problemàtica dels pisos turístics a la ciutat, Enrique Alcántara, d’APARTUR, ha demanat a Colau que “converteixi el que és un problema en una oportunitat de creixement”. I ha recordat que un terç dels turistes del món s’allotgen en apartaments.

En nom del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha criticat l’actitud del govern municipal al qual ha acusat de “desconeixement i incomprensió” a l’hora de posar en marxa aquesta regulació. També ha acusat Colau d’haver-lo aprovat “des de la imposició  i la falta de diàleg”. Una actitud que Pallarols ha criticat. En aquest sentit, ha volgut mostrar el suport a la líder municipal de Cs, Carina Mejías, assegurant que “entén perfectament” que ara fa uns dies abandonés una comissió per una picabaralla amb Gerardo Pisarello. 

Un pla hoteler que acumula 37 recursos legals

Diversos experts legals i econòmics han alertat de la inseguretat jurídica que envolta el PEUAT actual. El consultor urbanístic, Lis Falcón, ha recordat que la normativa acumula 37 recursos judicials i per això ha demanat al govern municipal que “vagi preparant un segon pla, perquè aquest no té recorregut”.

La normativa ha generat rebuig també per part de l’oposició que l’ha criticat en nombroses ocasions. De fet, aquesta Comissió d’Estudi és una proposta del PSC que es va aprovar en el Ple del novembre, pocs dies després de ser expulsats del govern. Recasens ha explicat que vol defugir el “pim-pam-pum polític” -en l’últim any del mandat- i poder consensuar una llista de mesures en el camp econòmic per ser aprovades en el plenari. La Comissió s’acabarà previsiblement amb l’elaboració de conclusions el 15 de juny.