La cerimònia ha estat puntual, ha arrencat a les 11.30 h i ha durat menys de tres minuts. Com a convidats hi han assistit només els familiars més propers de Quim Torra, la seva mare, germanes i cunyats.  El secretari del govern, Víctor Cullell, ha estat l’encarregat de llegir el decret de nomenament i Torra ha pres possessió llegint la mateixa fórmula que Carles Puigdemont, en què promet exercir “amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”, sense al·ludir a la Constitució, a l’Estatut o al rei.

Quim Torra tampoc no ha volgut posar-se el medalló que tradicionalment imposa el president sortint. En aquest cas, s’ha deixat aquest símbol damunt la taula que ha presidit l’acte.

Un acte volgudament breu i auster pel 155

L’acte s’ha organitzant des del Palau de la Generalitat amb el 155 encara vigent. Per això, la Generalitat ha volgut que fos breu i auster. La cerimònia no s’ha fet on és habitual,  al Saló de Sant Jordi, sinó al Saló Verge de Montserrat, on Artur Mas va signar el decret de convocatòria del 9-N.

Allà s’ha estat treballant fins a l’últim minut per enllestir els detalls d’aquesta cerimònia excepcional. Finalment no hi ha hagut ni un retrat del rei ni un exemplar de la Constitució. La sala ha estat decorada amb sobrietat i presidida per una bandera catalana.

Absència de representants del Govern espanyol

A la cerimònia no hi ha hagut cap representant del Govern espanyol. Segons Presidència, el govern de Rajoy volia enviar-hi la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, mentre que a Palau es decantaven per convidar-hi secretaris d’Estat. Fonts de Moncloa han explicat a betevé que no hi són perquè des de la Generalitat “s’ha volgut imposar el nivell de la delegació governamental”.

Ha estat un acte que ha aixecat molta expectació, sobretot perquè se n’ha confirmat oficialment l’inici tan sols una hora abans. Des de les 10 h, grups de persones i periodistes s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per seguir la jornada. El president electe ha arribat al Palau a les 10.14 h dins un vehicle. Ün cop acabat l’acte de presa de posessió, el president Torra ha saludat alguns dels treballadors del Palau al pati dels Tarongers. 

 

Com va ser la presa de possessió de Puigdemont?

Carles Puigdemont va jurar el 12 de gener del 2016 el càrrec de president de la Generalitat per “complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”, una frase que va canviar l’aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Va ser una presa de possessió diferent a les realitzades fins aleshores, ja que habitualment es feia assegurant “complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat de Catalunya amb fidelitat al rei, a la Constitució, a l’Estatut d’Autonomia i a les institucions nacionals de Catalunya”.