En una declaració institucional, el president de la Generalitat ha revelat la incògnita: finalment assistirà a la inauguració dels Jocs Mediterranis, aquest divendres a Tarragona. Hi coincidirà amb el rei Felip VI i amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, però Torra ha volgut deixar clar que no hi va per fer-se “una fotografia”, sinó perquè “no foragitaran el president ni el govern del país de casa nostra”.

“Aquests jocs es fan a Tarragona, a Catalunya, i s’han organitzat i pagat des del nostre país. Hi serem perquè és casa nostra”, ha afirmat Torra en una compareixença al Palau de la Generalitat. “La presència del rei d’Espanya no condicionarà les nostres decisions. A Catalunya manen els catalans”, ha reblat.

El govern trenca relacions amb la Casa del Rei

Per demostrar el rebuig a l’actitud de Felip VI per no haver “expressat ni una paraula de suport o consol” a les víctimes de l’1 d’octubre ni haver fet cap gest vist el “moment de gravíssima excepcionalitat” que hi ha Catalunya, amb “nou demòcrates honorables i pacífics tancats per les seves idees”, Torra ha anunciat algunes mesures que concreten el trencament de relacions amb la monarquia.

“Des d’aquest mateix moment, ni jo ni cap membre del govern no assistirà a cap acte convocat per la monarquia espanyola”, ha començat el president, i ha afegit que no es convidarà tampoc el rei a cap acte organitzat per la Generalitat. També ha renunciat al càrrec de vicepresident d’honor de la fundació Princesa de Girona. Finalment ha avançat que aquest divendres, quan coincideixi amb Felip VI a Tarragona, li entregarà els informes del Síndic de Greuges sobre la violència de l’1 d’octubre.

ERC i la CUP comparteixen la decisió

El vicepresident del Govern i adjunt a la Presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha assegurat aquest divendres que la monarquia i les institucions de l’estat “estan qüestionats” a Catalunya perquè “fa temps que han abandonat els catalans”. Aragonès ha afirmat que “en totes i cadascuna de les taules de negociació” s’hi asseuran per abordar la qüestió del dret a l’autodeterminació dels catalans, i s’ha mostrat convençut que “hi haurà més 1-O.”

El president del Grup Parlamentari de la CUP, Carles Riera, ha participat en una manifestació organitzada pels CDR de Tarragona contra la presència del Rei a la inauguració dels jocs. Riera hi ha afirmat que “l’única mesura política possible” amb la monarquia és “expulsar-la del nostre país”. Segons la CUP, el Rei representa “el pitjor, el més despòtic i el més corrupte de l’estat espanyol”.

Ciutadans acusa Torra de posar el procés “fins a la sopa”

Inés Arrimadas ha acusat el president de la Generalitat d’aprofitar “qualsevol oportunitat” per parlar del procés sobiranista en qualsevol àmbit. Ha lamentat el trencament de relacions amb la Corona i ha acusat Torra d’actuar com “el president del veto: el veto a una part dels catalans, a les idees no independentistes i als símbols polítics de tots”. La líder de Ciutadans considera que el gest de Torra perjudica la imatge dels Jocs Mediterranis.

La Moncloa fa costat al rei

Després que Torra hagi fet públiques aquestes decisions, la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, ha defensat el paper del monarca el 3 d’octubre. “El Rei va complir amb la seva obligació institucional”, ha afirmat després del Consell de Ministres. Ha afegit que si la Generalitat trenca relacions amb la corona, “serà un problema no per al rei, però sí per a Catalunya, perquè significarà que la Generalitat no representa la totalitat dels catalans“.