Quan falten dos dies per a la inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona, un acte en què podrien trobar-se el president de la Generalitat amb el rei d’Espanya, Torra, Puigdemont i Mas han fet arribar una carta conjunta a Felip VI. Li demanen que reflexioni després del seu discurs del 3 d’octubre, posterior al referèndum, i que, com a cap d’Estat, faciliti l’obertura d’una nova “etapa de diàleg, negociació, reconeixement” i de “respecte pels drets civils i polítics i les llibertats fonamentals”.

“No pot ser que no hi hagi un pronunciament del rei en aquesta qüestió, que no s’adreci al poble de Catalunya expressant què va passar, per què el rei d’Espanya el 3 d’octubre va fer un discurs com aquell”, ha plantejat Torra durant la sessió de control al Parlament, la primera que es fa en nou mesos. “El rei ha de parlar”, ha reblat.

La Zarzuela reenvia la carta a Moncloa

Un cop rebuda la carta, la Zarzuela ha reenviat l’escrit al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. El cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, ha comunicat aquesta decisió al president de la Generalitat en una resposta que ha enviat també per carta on, segons fonts de La Zarzuela, fa acús de rebut de la missiva.

La Casa Reial ha comunicat al president de la Generalitat, Quim Torra, que trametia la carta a La Moncloa emparant-se en l’article 64.1 de la Constitució. Aquest article estableix que “els actes del Rei seran referendats pel president del govern espanyol”, de manera que el monarca no pot ser considerat responsable d’aquests actes.

Primera sessió de control després de nou mesos

El ple d’aquest dimecres ha començat amb la sessió de control al govern i al president. L’última que es va fer va ser en el ple convuls del 6 de setembre, en què també es va aprovar la llei del referèndum. Ara, sis mesos després de les eleccions, Quim Torra ha afrontat el primer cara a cara amb l’oposició, que s’ha centrat, sobretot, en les peticions de diàleg i en el contingut de la reunió que mantindrà a principis de juliol amb Pedro Sánchez.

El president ha dit que li va “saber greu” que Ciutadans fos l’únic grup que va rebutjar reunir-se amb ell al Palau de la Generalitat. I Inés Arrimadas li ha retret que li vulgui “donar lliçons de diàleg” després que ell es plantegi plantar el rei en la inauguració dels Jocs Mediterranis. Tant Miquel Iceta, del PSC, com Xavier Domènech, de Catalunya en Comú – Podem, han fet una crida al diàleg i a recuperar consensos amplis a la cambra, i Sergi Sabrià, d’ERC, ha dit que ara que hi ha una taula, en referència a la trobada amb Sánchez, “hi hem de ser”.