L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per retirar la Medalla d’Or de la ciutat a Joan Carles I, tal com es va acordar en un ple extraordinari a finals d’agost. La proposta passarà aquest dimecres per la Comissió de Presidència i es ratificarà en el ple del 30 d’octubre. Tot apunta que s’aprovarà perquè BComú ja ha anunciat el vot favorable a una proposta que al seu dia van presentar ERC i JxC, quan el rei emèrit va marxar d’Espanya.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, considera que en els últims anys hi ha hagut “diversos actes de Joan Carles I que no són exemplars com a cap d’Estat i servidor públic”. En aquest sentit, el Reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament recull que si les persones titulars “fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar-ne la concessió”, se’ls pot retirar el reconeixement.

La Casa Reial no hi presenta al·legacions

L’informe que justifica la retirada de la medalla recull diverses polèmiques del rei emèrit, com ara la participació d’incògnit a una cacera d’elefants a Botswana el 2012, la renúncia de Felip VI a l’herència del seu pare o la seva marxa d’Espanya “de forma opaca” als Emirats Àrabs Units. Segons Rabassa, l’informe s’ha fet arribar a la Casa Reial (domicili oficial de l’interessat a qui es vol retirar la Medalla) i durant el període per presentar al·legacions no se n’ha rebut cap.

La Medalla d’Or no és el primer que l’Ajuntament retira a Joan Carles I. Quan Ada Colau va arribar a l’alcaldia, el 2015, va treure el bust que presidia la sala de plens. El 2017 es va canviar de nom la plaça de Joan Carles I (a la confluència de la Diagonal amb el passeig de Gràcia) per la del Cinc d’Oros.