El síndic de greuges assegura que s’hauria d’allargar al màxim el termini per poder votar de forma no presencial. Al darrere hi ha, segons Rafael Ribó, el risc per a la salut pública que suposa la participació en els comicis de les persones contagiades de coronavirus i els seus contractes estrets. Ribó assegura que ja s’ha fet en d’altres ocasions i ha citat l’exemple de les eleccions a les Corts Generals, on “es va garantir el vot per a determinats col·lectius fins a la vigília dels comicis”. En aquest sentit, el síndic creu que l’únic mecanisme que ho fa possible és el vot per correu.

El síndic rebutja reclutar voluntaris ni fer cap sorteig extra

Davant el possible nombre elevat de baixes a l’hora de constituir les meses, Ribó no és partidari de reclutar voluntaris ni de fer cap sorteig extra per cobrir-les. Afirma que la selecció dels membres de les meses electorals ha de fer-se amb criteris objectius i aleatoris i és partidari de fer reformes legislatives per permetre la selecció de més persones suplents.

Possibilitat de recórrer contra el rebuig de les al·legacions

Rafael Ribó afirma que les persones a qui s’han rebutjat les al·legacions, basades en causes greus i objectives, haurien de tenir dret a recórrer-hi en contra davant la jurisdicció ordinària. De fet, assegura que la doctrina constitucional estableix que això és viable, malgrat que la LOREG estableixi que no es pugui recórrer en contra de les resolucions sobre aquesta matèria per part de les juntes electorals de zona.