Balanç desigual és el que en fan govern i oposició d'un deute que d'un any per l'altre s'ha reduït en uns 13 milions. A finals de 2012, la Generalitat tenia pendents de pagar a l'Ajuntament més de 226 milions d'euros. Durant el 2013 en va abonar una part, però es va generar nou deute que va deixar la suma a finals d'any en 214 milions. El govern municipal confiava en el fons especial de l'Estat, el FLA, per reduir-lo encara més, però els 80 milions que havien d'arribar al desembre encara no ho han fet i aquest mes s'espera que n'avancin 25. La satisfacció del govern per com la Generalitat va pagant contrasta amb l'anàlisi de l'oposició, que veu el deute descontrolat. GABRIEL COLOMÉ, regidor del PSC "I és que el problema financer que té l'Ajuntament amb la Generalitat està molt lluny de poder ser considerat una situació que està sota control com vostè diu." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Efectivament, el deute està fora de control, perquè vostès són absolutament submissos a la Generalitat del senyor Artur Mas." JOAQUIM MESTRE, regidor d.ICV-EUiA "El deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona és una qüestió gravíssima d'aquest Ajuntament que es troba molt lluny de solucionar-se." SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Nosaltres estem raonablement satisfets que tinguem el deute sota control, estabilitzat i tendent a la baixa." L'única veu discordant de l'oposició ha estat Esquerra. Ha acusat el govern de no avançar, però la crítica més dura l'ha llançat a l'Estat. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal dERC+Dcat+Rcat "No compleixen mai la seva paraula. I a sobre ens cobren interessos i a sobre no paguen ni el que diuen! Com sempre!" La Comissió ha abordat avui també la part del deute corresponent a cultura, que frega els set milions d'euros. Xifra que inclou pagaments pendents de quatre milions pel Disseny Hub, dos més en biblioteques i un milió en subvencions a museus i festivals. Generalitat i Ajuntament han denunciat que l'Estat hagi reduït les aportacions als equipaments culturals de la ciutat.

La reducció del deute de la Generalitat amb l’Ajuntament s’explica pels diners que el govern català ja va pagar durant el 2013 i també pels que han arribat a través del fons especial de l’Estat, el FLA. D’aquest fons, però, estava previst que abans de finals d’any n’abonessin uns 80 milions, cosa que no ha passat. La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha assegurat aquest dijous que durant el febrer esperen cobrar 25 milions a través del FLA. Recasens ha dit que el govern està “raonablement satisfet” dels pagaments, i ha afirmat que tenen el deute “sota control, estabilitzat i amb tendència a la baixa”.

La visió de l’oposició, però, no té res a veure amb l’optimisme moderat del govern municipal. Des del PSC, el regidor Gabriel Colomé ha dit que el deute “està lluny d’estar sota control”. “L’informe que han presentat constata que el lideratge en aquest tema brilla per la seva absència”, ha retret Colomé a Recasens. El regidor del PP, Xavier Mulleras, ha dit que el deute està “fora de control” perquè “l’Ajuntament és submís a la Generalitat d’Artur Mas”. “Gràcies a l’Estat, el deute no és més gran”, ha sentenciat el diputat popular. Des d’ICV-EUiA, Joaquim Mestre ha titllat l’estat del deute de “preocupant, perquè creix sense aturador”. El president del Grup Municipal d’ERC+Dcat+Rcat, Jordi Portabella, ha acusat el govern de “no avançar”, però ha accentuar les crítiques contra l’Estat per incomplir la paraula i no abonar els diners que es va comprometre amb el FLA.

En la mateixa Comissió, centrada també en el deute de la Generalitat corresponent a cultura, hi han intervingut el tinent d’alcalde Jaume Ciurana i la secretària general del Departament de Cultura, Pilar Pifarré. Tots dos han detallat el deute d’aquest àmbit, que frega els 7 milions d’euros. La xifra inclou pagaments pendents de l’any passat al Disseny Hub per valor de quatre milions, dos més en convenis i obres a biblioteques, i un altre milió en subvencions a museus i festivals.