XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hi ha una fractura social tremenda, i estem intentant sortir d'aquesta fractura social. I ara em dirà, doncs no ho aconsegueix. Doncs no ho aconseguim, és veritat. Hi haurem de treballar més i haurem de lluitar molt més. Però qui l'ha provocat?"

Trias ha recordat que “vivim moments molt complexos, també esperançadors”, i ha fet al·lusió a la consulta sobiranista: “Una eina, no de confrontació, sinó de diàleg que ens permeti encarar amb fermesa el nostre futur”. Però segons l’alcalde, aquest 2014 també vindrà marcat pel compromís del govern municipal en el benestar de les persones i la creació d’ocupació. Trias admet que “s’albira una incipient millora en el mercat de treball”, si bé “seguim immersos en una profunda crisi econòmica i social”. Tot i que el 2012 va reduir-se un 4% el nombre d’aturats, la xifra actual “no es pot permetre”, ha dit. Veu positiu, això no obstant, que el 2013 es creessin 6.600 noves empreses a la ciutat, un 5% més que el 2012; i que hagi crescut també un 40%, la inversió estrangera.

“Malgrat la crisi -assegura Trias-, Barcelona genera confiança internacional. “Tenim una marca molt potent, tenim una ciutat solvent, que fa dèficit 0, que paga els proveïdors a menys de 30 dies”. I ha afirmat que “aquesta confiança ha de servir perquè ningú no quedi enrere”. I ha afegit: “Cal donar resposta social i alhora crear activitat econòmica”. Trias considera que “Barcelona no pot ser una ciutat de dues velocitats”, i valora positivament que el 2013 s’aconseguís, diu ell, “aturar el procés d’eixamplament de les desigualtats socials”. Per Trias, però, “no és suficient” i per aquest motiu seguirà, diu, augmentant els recursos en polítiques socials, i també en matèria d’habitatge. Ha lamentat, amb tot, que part dels habitatges absorbits pel “banc dolent” no es destinin a lloguer social: “És una vergonya que això no passi, hi continuarem insistint.”

Trias ha finalitzat el discurs recordant altres prioritats: l’educació, la cultura, les noves tecnologies i l’esport, generadors també d’activitat econòmica. I ha apostat per una Barcelona que “funcioni amb uns serveis de qualitat seguint criteris d’excel·lència”.