Dos membres de la Plataforma03 han explicat a la comissió els motius per seguir defensant la iniciativa, tot i que no ha estat acceptada a tràmit per l’Ajuntament. Es tracta d’un document de set punts en què es reclamen diversos aspectes, com ara el finançament compromès per la Generalitat de 1.800 euros per alumne, que l’increment de les quotes estigui per sota de l’IPC anual, consolidar plantilles de docents i reduir els interinatges o recuperar el model únic de gestió directa de les escoles bressol municipals.

Des de la Plataforma03 han criticat que el consistori deixi sobre la taula 26.000 peticions per un defecte de forma i han explicat que no entenen com es busca una participació real i alhora s’escuda en temes burocràtics. Han aprofitat la compareixença per reclamar la dimissió de responsable municipal d’Educació actual, Gerard Ardanuy.

L’abril de 2013, la Plataforma03 va entregar 26.000 signatures a l’Ajuntament, amb què es demanava recuperar el model únic de gestió directa i es rebutjava la gestió indirecta en centres de nova creació. La plataforma assegura que el 28 de maig l’Ajuntament els va comunicar que no admetia a tràmit la iniciativa perquè la proposta no anava acompanyada d’un text articulat i les signatures no estaven autentificades. La plataforma defensa que la normativa que regula aquestes propostes és ambigua perquè preveu que el text articulat es redacti després que la iniciativa sigui admesa a tràmit.

Medeiros respon pel govern

El gerent d’Educació Manel Medeiros ha presentat un informe en què especifica que el curs escolar ha atès un 58,87% de la demanda, i ha arribat així a la xifra de 7.940 places per a famílies de la ciutat amb nens o nenes amb edats compreses entre els quatre mesos i els tres anys d’edat. Medeiros ha dit que aquesta és la xifra més alta d’oferta que ha fet mai la ciutat.

Ha desgranat les millores i els nous serveis que s’han implementat aquest curs a les escoles bressol municipals, com l’atenció a les famílies amb problemes econòmics sobrevinguts, el reforç puntual de suport educatiu durant el primer trimestre del curs, la potenciació de la dansa i la música als centres o la incorporació d’estudiants de l’FP dual en pràctiques.

ICV-EUiA, la intervenció més crítica

Carmen Andrés (PSC) ha expressat la seva perplexitat pel fet que l’informe no l’hagi presentat el mateix regidor, Gerard Ardanuy. Ha atribuït als governs anteriors el mèrit que aquest curs escolar hagi cobert la xifra més elevada de demanda a les escoles bressol municipals. Andrés ha dit que el govern municipal no considera prioritària l’etapa dels 0-3 i que el PSC s’oposa a l’externalització de les escoles bressol de nova creació. Belén Pajares (PP) ha instat la Generalitat a pagar els deutes amb les escoles bressol municipals, que estima en 16 milions d’euros. Ha fet notar que 3.244 famílies s’han quedat sense plaça a l’escola bressol municipal, una cosa que segons els populars denota que el model actual no ha funcionat.

La intervenció més contundent l’ha fet el president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà. Ha qualificat la negativa d’admetre a tràmit la iniciativa de “fracàs rotund del Ggvern i de les seves formes de fer” i ha acusat Ardanuy de “menysprear els membres de la Plataforma03”. Vestit amb una samarreta groga en solidaritat amb la proposta, Gomà ha dit que l’escola bressol municipal és una construcció col·lectiva de la ciutat i que la regidoria d’Educació “ha volgut fer una trencadissa, degradant el model d’una manera prepotent i unilateral” .Els ecosocialistes creuen que per primera vegada es comença el curs sense una escola bressol nova “i s’acabarà el mandat sense haver-ne projectat cap”. Ha acusat el govern d’argumentar amb fal·làcies de caràcter econòmic i ha dit que les escoles bressol són patrimoni barceloní: “Les escoles bressol no són del govern, són de la ciutadania”, ha dit.

Jordi Portabella (ERC+Dcat) ha desgranat punt per punt la iniciativa que ha presentat la Plataforma03. Ha parlat de la importància de l’educació i especialment de l’etapa 0-3, i s’ha mostrat en sintonia amb els set punts del manifest. ERC està a favor de reclamar a la Generalitat el finançament de 1.800 euros per plaça, però ho ha contextualitzat en l’ofec econòmic a què els sotmet el govern central. Portabella ha demanat la consolidació de les plantilles i la reducció de l’interinatge dels professionals i un canvi d’actitud dels governs català i espanyol per mirar de solucionar el conflicte amb les escoles bressol.

Ardanuy: “El conflicte ve de lluny”

El tancament de la comissió l’ha fet el regidor d’Educació, Gerard Ardanuy. Ha assegurat que el conflicte va començar el 2011 i ha criticat el tarannà de míting de la comissió: “No tot és destrucció i apocalipsi, senyor Gomà”, ha dit. Segons Ardanuy, els canvis introduïts a la gestió de les escoles bressol municipals no han afectat els paràmetres de qualitat dels centres, pel que ha demanat “prudència” als grups de l’oposició: “Disposem d’una bona xarxa, uns grans professionals i divesros àmbits per consolidar”, assegura. “En moments de crisi, les EBM estan donant una resposta social”, assegura. Ardanuy ha instat els presents a tancar un acord per poder millorar el funcionament d’aquests centres.