A principis d’any la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va demanar als ajuntaments catalans que prenguessin mesures contra aquells propietaris i entitats bancàries que mantenien permanentment pisos desocupats. La PAH va vehicular la petició a partir del Consell de Ciutat. En aplicació de la llei catalana de l’habitatge, s’acorda imposar fins a tres multes coercitives que poden arribar fins als 100.000 euros si, una vegada advertida la propietat i transcorregut el termini perquè ocupi l’immoble, aquesta no es produeix i “iniciar un procediment sancionador per infracció molt greu en cas que es mantingui aquesta situació”.
ERC, ICV-EUiA, PSC i CiU, d’acord
Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) ha aplaudit que Barcelona es posicioni en contra dels bancs que fan un mal ús de les execucions hipotecàries en fer fora famílies de casa seva i després deixar els pisos buits. Ricard Gomà (ICV-EUiA) ha compartit la diagnosi de la PAH i ha elogiat la tasca que han dut a terme, així com les mesures que proposen. Pel PSC, Jordi Martí ha reconegut “la feina imprescindible que ha dut a terme la PAH” i ha demanat que la declaració “no quedi en un brindis al sol”.
Per part del govern, Antoni Vives (CiU) s’ha congratulat per l’aprovació de la declaració i ha assegurat als representants de l’oposició que el govern municipal seguirà treballant per aportar solucions als problemes de l’habitatge a la ciutat. “Ens posarem al capdavant, com hem fet sempre”, ha dit el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà.
El PP veu llacunes al text
Alberto Fernández Díaz (PP) ha lamentat que no s’hagin acceptat les quatre esmenes que havien presentat, que volien garantir que les mateixes mesures s’aplicaven a tots els barris i també als pisos buits que són propietat de les administracions públiques. Fernández ha aclarit que , tot i així, si això hagués estat una proposta d’acord no hi haurien votat pas en contra, sinó que s’haurien abstingut. “El més important d’aquesta declaració no és que s’aprovi, sinó que es compleixi”, ha dit.