La proposició s’ha aprovat per 26 vots a favor, nou en contra, i sis regidors absents. Els vots en contra han estat dels regidors del Partit Popular i les absències, dels quatre regidors d’Unió Democràtica de Catalunya, a més de dues regidores que no han pogut assistir al ple. De fet, els quatre membres d’UCD ja van abandonar la setmana passada la Comissió de Qualitat de Vida, en què es va aprovar una iniciativa ICV-EUiA sobre la llei de l’avortament.

La plantada dels regidors d’Unió ha estat fortament criticada pels regidors d’ICV-EUiA i els socialistes: Jordi Martí els ha titllat de “covards” i Imma Moraleda ha dit que no entén per què no s’han quedat al plenari per defensar la seva posició.

La segona tinent d’alcalde Sònia Recasens, ha defensat la postura argumentant que és una votació que no té sentit fer-la al plenari. Recasens ha recordat que l’Ajuntament no té competències en aquest àmbit i ha acusat al PSC i ICV-EUiA de fer un ús partidista de l’avortament portant la proposició al plenari.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Maite Fandos, ha defensat els regidors d’Unió i ha criticat la posició del president socialista, Jordi Martí, que en dues ocasions va abandonar el ple quan el PSC votava contra iniciatives sobiranistes. Martí, ha replicat que ell no ha abandonat mai el ple per “covardia”.

Posicions enfrontades a l’hemicicle

La regidora del PP, Belén Pajares, ha afirmat que la llei de l’avortament no és competència municipal i ha dit que no es pot demanar la retirada d’un avantprojecte de llei que encara no s’ha presentat. En la posició contrària, la regidora d’ICV-EUiA, Janet Sanz, ha qualificat la reforma de l’avortament del PP de “violència institucional vers les dones” i ha advertit que als països on la regulació de la interrupció de l’embaràs és més restrictiva, al final el nombre d’avortaments creix. Unitat per Barcelona (ERC+DCat+RCat) ha donat suport a la proposició perquè, segons ha afirmat Joan Laporta, la llei retalla drets fonamentals de les dones sobre la seva sexualitat i l’opció de ser mares. Des de Convergència Democràtica de Catalunya, la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos també ha criticat la reforma i ha dit que és un “avantprojecte cruel amb les dones”.