JOAN TRULLÉN, regidor del PSC "En un moment econòmic com el present, fer un superàvit d'aquesta magnitud és un autèntic disbarat econòmic." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "És absolutament excessiu per a aquesta ciutat. El superàvit creiem que ha d'estar al carrer i no inflant la caixa de la hisenda municipal." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "És un escàndol que sembli que l'objectiu del govern de CiU sigui que aquest Ajuntament sigui cada vegada més ric." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "I el que mostra no és una prudència comptable, sinó que el que mostra és un cert temor a no equivocar-se." SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Avui estem fent un pas molt important en aquesta ciutat. Estem gestionant bé les finances, estem recuperant i estabilitzant la situació econòmica d'aquesta institució."

Els 100 milions d’euros en qüestió permetran al govern municipal tirar endavant una de les apostes del mandat: construir un parc públic d’habitatges de lloguer social. La quantitat és només una part dels 139,3 milions d’euros de superàvit amb què l’Ajuntament va tancar l’any passat. El consistori podrà destinar aquests diners a inversió perquè no va fer dèficit i perquè disposa d’una font d’ingressos addicional -l’anomenada operació dels pàrquings– tal com s’exigeix des de l’Estat a través de la Llei d’estabilitat pressupostària.

El debat d’aquest punt a la Comissió d’Economia l’ha monopolitzat, però, la xifra del superàvit, amb crítiques per part de tots els partits de l’oposició. Des del PSC, el regidor Joan Trullén ha qualificat el descrit el superàvit de 2013 de “disbarat econòmic”. “Els recursos públics estan per ser utilitzats”, ha dit Trullén, que ha acusat el govern de practicar “una gestió ineficient de les finances públiques”. Joaquim Mestre, d’ICV-EUiA, ha assegurat que el superàvit és el resultat d’una “nefasta acció de govern”. “Mentre hi ha barris que s’empobreixen, sembla que CiU vulgui tenir un ajuntament cada dia més ric”, ha sentenciat el regidor ecosocialista.

També hi ha hagut crítiques des del PP i Unitat per Barcelona, malgrat que aquests dos partits han donat suport a usar part dels diners del superàvit per fer pisos socials. “El superàvit és excessiu, ha d’estar al carrer i no inflant la caixa municipal”, ha declarat Xavier Mulleras, del PP, que ha afegit, no obstant, que gràcies a l’operació dels pàrquings es poden gastar aquests diners. En la mateixa línia s’ha expressat el president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella, que malgrat qualificar també “d’excessiu” el superàvit de 2013, ha aprovat destinar 100 milions a l’habitatge social. “Només faltaria que l’Ajuntament tingués diners i a sobre no se’ls pogués gastar”, ha conclòs.

Des del govern, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha posat en valor que l’Ajuntament tanqués el 2013 sense fer dèficit. “Està fora de lògica no defensar el dèficit zero”, ha dit Recasens, que ha titllat de “pas important” poder destinar 100 milions a fer pisos de lloguer social. La tinenta d’alcalde ha agraït públicament el suport del PP i d’Unitat per Barcelona en aquesta operació.