Barcelona ha aconseguit tancar un any més en números positius i, per tant, sense fer dèficit. El pressupost de 2013 s'ha liquidat amb un superàvit de gairebé 140 milions d'euros, és a dir, es va acabar ingressant molt més del que finalment es va gastar. Tot i això, el govern municipal fa gala d'haver executat pràcticament tot el que s'havia previst en despeses i inversions. El cas és que, com que el pressupost estava prorrogat, no s'hi van poder incloure nous ingressos que han aflorat amb la liquidació. El superàvit permetrà engegar de manera quasi immediata la gran aposta del mandat: fer habitatges socials. Per fer-los s'havia d'esperar a constituir la nova empresa publicoprivada que gestionarà 26 aparcaments dels centre i que no havia de donar els primers ingressos fins a finals d'any. Del total del superàvit, es destinaran 100 milions d'euros a construir, comprar i rehabilitar un miler de pisos per a lloguer social. La inversió, però, no frena en cap cas l'operació dels pàrquings, que es farà igualment per obtenir els mateixos diners i evitar fer dèficit, condició que posa l'Estat per poder gastar-se els diners del superàvit. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Hem aconseguit la triangulació perfecta per com utilitzar uns resultats òptims, uns resultats molt positius per tirar endavant amb un compromís de l'alcalde per donar resposta a la ciutat de Barcelona sense malmetre les finances de la institució." El govern ha aconseguit també assegurar un estalvi brut de més del 15%, que permet destinar-lo a finançar les inversions. L'any passat es va complir, a més, l'objectiu de pagar les factures dels proveïdors a 30 dies amb mitjanes, fins i tot, inferiors.

Per segon any consecutiu es torna a liquidar un pressupost municipal sense fer dèficit. La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat que aquestes xifres contribueixen a “una imatge d’una ciutat solvent, amb fortalesa financera”. El superàvit anual ha permès, a més, reduir el dèficit acumulat d’anys anteriors (que dels anys 2009 a 2011 va pujar als 781 M €) i poder presentar un superàvit acumulat de 23,5 milions d’euros. La liquidació del pressupost de 2013 ha generat aquest superàvit de 139,3 milions malgrat que el govern destaca que s’ha executat gairebé tot el que es preveia en despeses i inversions. El cas és que, com es tractava de comptes prorrogats, no s’hi van poder incloure -i, per tant, gastar- nous ingressos que amb la liquidació han aflorat, com ara l’increment de les plusvàlues o l’augment de l’IBI.

Una part dels diners del superàvit es destinaran pràcticament de manera immediata a la creació del nou parc d’habitatges públics de lloguer social, una de les apostes del mandat. La inversió estava vinculada a l’anomenada operació dels pàrquings, la nova societat mixta que ha de gestionar 26 aparcaments del centre de la ciutat i que no estava previst que donés els primers ingressos fins a finals d’any. El govern destinarà 100 milions del superàvit a fer els pisos, un tràmit que ha de rebre el vistiplau al ple de la setmana vinent. Aquesta inversió immediata no aturarà, però, l’operació dels aparcaments. La Llei d’estabilitat pressupostària permet als ajuntaments que no hagin fet dèficit destinar el superàvit a inversions, amb la condició que tinguin una font d’ingressos addicional. Per això, malgrat disposar ja dels diners, el govern manté l’operació dels pàrquings per obtenir-los de nou i evitar fer dèficit. “Hem aconseguit la triangulació perfecta per com utilitzar uns resultats òptims sense malmetre les finances de la institució”, ha sentenciat Recasens.