L’objectiu de la comissió de treball que l’Ajuntament ha proposat endegar per analitzar l’ús de la bicicleta a Collserola és reunir grups ciclistes, entitats veïnals i animalistes i també el Consorci de Collserola i els ajuntaments dels 9 municipis afectats. Entre tots, i si els consistoris de la resta de ciutats hi participen, es crearà una normativa que permeti regular l’ús de la bicicleta al Parc Natural de Collserola i sancionar els ciclistes només en cas que aquests tinguin comportaments incívics. La notícia arriba dies després que alguns mitjans publiquessin que el consorci preparava una reglamentació per als ciclistes incívics que incloïa multes de fins a 500 euros.

El director gerent del Consorci de Collserola, Marià Martí, ha participat en la comissió i ha celebrat l’aprovació d’aquest grup de treball. Martí ha assegurat: “l’ús de la bicicleta ens està desbordant. No volem incriminar ningú, tampoc els ciclistes, però calia obrir aquest debat”. El responsable del consorci del parc ha insistit en la necessitat que tots els municipis formin part d’aquesta comissió, ja que “des del Consorci no podem elaborar ordenances, fer-les complir ni imposar sancions. Això només es pot fer des dels governs municipals”. En resposta als regidors que s’han mostrat preocupats per una possible limitació de l’ús de la bicicleta al parc, Marià Martí ha matisat que la idea no és prohibir, però sí regular: “tothom té dret a l’ús de l’espai, però tothom haurà de renunciar a alguna cosa si volem preservar la qualitat de l’espai”.

Pel que fa als grups municipals, Joan Laporta, d’Unitat per Barcelona, ha realitzat la proposició posteriorment aprovada perquè considera que “s’ha creat certa alarma amb la possibilitat de multar els ciclistes o sancionar-los, i cal abordar aquest tema des del principi”. Laporta ha reconegut que en alguns casos la normativa no es compleix i que una petita part dels ciclistes circula per corriols on no està permès, però ha insistit que són uns pocs i ha recordat que, en general, la majoria d’usuaris de la bici es mostren cívics, una afirmació que també ha fet el director del Consorci de Collserola.

La resta de grups, inclòs el govern municipal, han coincidit que cal prendre mesures davant l’augment de l’activitat al parc natural, que provoca alguns problemes de convivència i erosiona l’espai natural.  El mateix consorci ha confirmat que les activitats organitzades autoritzades per la direcció del parc natural han passat de 125 l’any  2010 a 198 el 2012, amb un augment notori de les activitats nocturnes que tenen un fort impacte sobre els residents i la fauna local. Amb tot, la comissió ha conclòs que cal redactar un Pla d’usos i activitats del parc en el marc de la comissió de treball que ha estat aprovada.