Ja ho va anunciar l’alcalde, Xavier Trias, en el plenari del mes de febrer. Va dir que el nou delfinari s’ubicaria a les mateixes instal·lacions del Zoo i no a l’exterior, tal com s’havia previst inicialment. També hi ha hagut un canvi d’orientació en la gestió i la titularitat, que finalment serà només pública, i no mixta, com s’havia apuntat. Amb aquestes dues qüestions resoltes, la presidenta del Zoo, Sònia Recasens, ha presentat aquest dimarts tots els detalls del nou delfinari. Els animals es mouran en un recinte set vegades més gran que l’actual, format per quatre piscines connectades entre si de 2.083 m2 en total. Hi haurà una gran piscina a l’aire lliure que tindrà més profunditat que la que hi ha ara -passarà dels 3,5 als cinc metres de profunditat- i se situarà a la zona central de la instal·lació. N’hi haurà dues més de naturalitzades i una de tercera, que permetrà tenir en quarantena els dofins que estiguin malalts. Aquests mamífers estaran sempre a la vista dels visitants, que també en tindran una visió subaquàtica. Un espai on podrien arribar a viure fins a vuit dofins (actualment, n’hi ha sis). El pressupost inicial de l’obra són 10 milions d’euros.


La Dama del Paraigua busca nova ubicació

La instal·lació es construirà a la plaça on hi ha la Dama del Paraigua i obligarà a traslladar-ne el monument, tot i que en el projecte del nou delfinari es pot veure l’estàtua ubicada al mig de les quatre piscines. Serà el Museu d’Història de la Ciutat el que decidirà on s’ubicarà finalment aquest monument. Hi ha dos espais possibles: dins del Parc de la Ciutadella o a l’interior del recinte del Zoo.

La construcció del delfinari també suposarà l’enderroc de la instal·lació dels lleons marins i el trasllat a un altre zoo. Un cop acabats els treballs tornaran al recinte i ocuparan el vell delfinari. Les obres deixaran al descobert un tram de baluard que ara s’amaga sota aquest espai i que s’integrarà en el nou projecte.


L’espectacle dels dofins desapareix

La instal·lació no tindrà grades perquè les exhibicions clàssiques amb els dofins desapareixen. Els visitants, però, veuran el dia a dia dels dofins, la cura que se’n té i com se’ls alimenta. Aquesta havia estat una reivindicació del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona, que va demanar una “reformulació” dels espectacles. El delfinari tindrà un nou edifici amb una sala d’exhibicions 4D on es veuran pel·lícules documentals sobre la vida d’aquests mamífers en l’hàbitat natural. La carpa restaurant, també afectada pel projecte, es traslladarà en aquest edifici, que disposarà, a més, d’una sala polivalent.