Per primera vegada després de més de 550 dies, aquest dilluns al matí s’ha pogut veure el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions generals, Jordi Sànchez, i a les eleccions europees, Carles Puigdemont, junts. A través d’una videoconferència en directe des de Soto del Real i Waterloo, els dos líders independentistes han compartit pantalla i missatge: “El camí de l’1 d’octubre ha començat i no té marxa enrere”, han coincidit, i s’han compromès a portar “l’esperit de l’1-O al Congrés i a Europa”.

Per Puigdemont, aquest esperit serà “el que ens ha portat a aquesta situació però també el que ens en treurà” i, per això, ha insistit que el 28-A és una “oportunitat” per deixar clar en el “plebiscit entre l’1 d’octubre i el 155”, que els catalans “persistim”. En aquesta línia, l’expresident ha assegurat que “això depèn de nosaltres, de no desaprofitar cap fita, de construir el camí llamborda a llamborda”, i ha cridat a la “persistència i perseverança”. “No podem esperar un demà màgic”, ha remarcat.

Per la seva banda, Sànchez també ha insistit en la “necessitat de continuar endavant”. “Potser no guanyarem demà passat, ni el 30 d’abril ni al maig, però no hi renunciarem fins a guanyar”, ha sentenciat.

El precedent del 21-D

Tots dos han volgut recordar, a més del referèndum de l’1 d’octubre, les eleccions del 21-D. “Ens volien espantats i atemorits, i els catalans van votar i van doblegar un 155 ferotge. Ara hi hem de tornar”, ha proclamat Puigdemont. Sànchez ha recordat que va ser castigat a 30 dies d’internament a la cel·la sense poder sortir al pati per gravar un missatge electoral en un telèfon, i ha advertit als electors que no poden anar a votar “amb por”. “Si tornem a ser capaços de fer-ho, com l’1-O i el 21-D, la nostra llibertat —tan la del país com la dels presos i exiliats— estarà més a prop”, ha afirmat.

Presó i exili

Jordi Sànchez ha volgut enviar un missatge “en defensa de Puigdemont i la resta de líders exiliats” i la seva situació: “Molta gent es pensa que l’exili és poc més que un divertiment i que la presó és un càstig. Des d’aquí vull dir que l’exili és una presó tan dura com la que estem patint els que estem asseguts al banc dels acusats al Tribunal Suprem“, ha assegurat Sànchez, i ha afegit que “pot semblar una presó d’or, però és una presó igual de dura”.

En aquest sentit, ha dit que “no us ho podrem agrair prou” perquè, segons ha explicat, “portem amb dignitat la presó i això us ho devem a vosaltres perquè, entre d’altres coses, heu aconseguit les primeres victòries judicials en àmbit internacional i heu obert un camp d’esperança”.

“Tinc ganes d’abraçar-te i d’explicar-te temes personals”

Ha estat poc més de mitja hora el temps en què Sànchez i Puigdemont han trencat la barrera de més de 1.500 quilòmetres i de 554 dies sense veure’s. Per això, la videoconferència ha estat marcada per l’emoció dels dos líders independentistes. Només començar, Puigdemont ha enviat una abraçada a Sànchez i li ha demanat que la fes arribar a la resta de dirigents empresonats, com també que felicités Jordi Cuixart pel seu aniversari, que ha estat aquest mateix dilluns.

Tots dos han manifestat la “voluntat de retrobar-se i tornar-se a abraçar”, i han recordat que l’última vegada que ho van fer va ser poc abans de l’entrada a presó de Sànchez, quan encara eren el president de la Generalitat i el president de l’ANC. “Espero que ben aviat ens puguem abraçar pels carrers de Barcelona”, ha confessat Sànchez.

“Se’m fa difícil de parlar només de qüestions polítiques perquè tinc moltes ganes d’explicar-te temes personals, com la visita del teu fill a Waterloo i la conversa que vam mantenir”, li ha dit Puigdemont, que ha afegit que “no desitjo res més en aquests moments que abraçar-te a tu i tantes persones que vam lluitar per la mateixa causa”. En aquest sentit, l’expresident també ha expressat un altre “desig personal i polític”: “Et vull veure pujant a la tribuna del Congrés dels Diputats amb tota la dignitat i com un home lliure, acompanyat dels altres candidats presos, i que t’adrecis a tots ells, mirant-los als ulls i observant qui t’aguanta la mirada i qui no“.

Puigdemont, sobre l’afusellament simulat a Coripe

Carles Puigdemont també ha parlat sobre la simulació del seu afusellament a la localitat de Coripe (Sevilla). Per a l’expresident, les imatges no anaven contra una persona sinó contra la llibertat, els llaços grocs, el desig de la independència i de la república que, segons ells, engloben a molts catalans.

“President, em venen a buscar. Em recorden que soc a la presó”

La videoconferència ha acabat amb les paraules de Jordi Sànchez: “President, em venen a buscar. Em recorden que sóc a la presó”. Abans d’interrompre la connexió, ha explicat que “ara em retrobaré amb els companys i demà al Suprem amb la Dolors i la Carme, i els hi explicaré. I ho farem. El 28-A estarem contents d’haver-nos tornat a comprometre a favor de la democràcia, la llibertat i Catalunya“.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”també et pot interessar…” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]