Els veïns de Coripe (Sevilla) han simulat aquest diumenge l’afusellament i crema de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. En el marc de la festa de La Quema de Judas, els veïns del poble han fabricat un ninot amb la cara de Puigdemont i, juntament amb una estelada i un llaç groc, l’han passejat pels carrers fins a penjar-lo d’un arbre. Aleshores, li han disparat trets fins que ha començat a cremar.

El ninot que s’afusella durant la festa, que se celebra anualment el Diumenge de Resurrecció, representa alguna persona reconeguda que es consideri que durant l’any hagi fet alguna mala acció. Així, són els alumnes de segon d’ESO de l’institut del poble i les seves famílies els responsables de la tria del personatge.

Puigdemont: “És un missatge d’odi, un acte indigne i impropi de cap societat civilitzada”

Carles Puigdemont ha reaccionat uns minuts després via Twitter. En una primera piulada, l’expresident ha explicat que s’estava acomiadant de la seva família quan li han començat a arribar enllaços, però que, “per sort”, ha pogut “evitar que les seves filles el veiessin”. Després, ha publicat un fil per carregar contra l’acció.

Puigdemont ha subratllat que es tracta d’un “poble governat pel PSOE” i que la intenció no era “només afusellar-me i cremar-me a mi”, sinó “mofar-se de la lluita per la llibertat dels presos i exiliats”. Per l’expresident, “no ha estat cap anècdota ni obra d’una minoria” perquè es tracta d’una “activitat oficial emparada per les autoritats locals amb participació de la policia local”. És per això, ha explicat, que tot i que normalment té “tendència a respectar les mostres d’ironia i sarcasme” per llibertat d’expressió, en aquest cas no la pot respectar “per dignitat personal i decència democràtica”.

El líder de JxC ha conclòs que “és un missatge d’odi amb tota voluntat de generar d’odi”, i ha remarcat que en l’acte hi participaven menors, que “han assistit com a una cosa normal a l’orgia de violència desfermada contra el que represento“. Per tot això, ho ha qualificat d’acte “indigne i impropi de cap societat civilitzada”. 

Per últim, ha dit que cap dels seus compromisos -independència, democràcia i llibertat- “no mereix un afusellament ni una crema”, i ha lamentat que el PSOE participés “d’un acte d’odi tan visceral i inhumà”. 

Junts per Catalunya ho denunciarà a la Fiscalia

Aquest fet arriba a l’equador de la campanya electoral i a una setmana de les eleccions generals del 28-A. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest diumenge a la tarda que denunciarà la simulació d’afusellament i crema de Carles Puigdemont. En un missatge a Twitter, Torra ha qualificat d'”hòrrid, fàstic extrem” i “intolerable” els fets.

JxC ha anunciat que ho denunciarà a la Fiscalia perquè investigui l’acció per presumpte delicte d’odi. La formació també demanarà al PSOE que prengui mesures contra l’alcalde socialista del municipi. A banda, el candidat al Congrés i eurodiputat pel PDeCAT, Ramon Tremosa, ha anunciat que denunciarà els fets a la Comissió Europea via pregunta parlamentària escrita. 

A més, JxC també demanarà al Síndic de Greuges un informe sobre els fets, perquè Puigdemont és diputat del Parlament. El candidat de JxC al Congrés per Tarragona Ferran Bel ha dit que els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i del PP, Pablo Casado, seran “còmplices” de l’acció si no la condemnen. Així ho ha remarcat en el míting d’aquest diumenge a Reus.

Recordem que l’alcalde de Coripe, el socialista Antonio Pérez, va disculpar-se l’any passat per l’afusellament d’un ninot que representava l’assassina confessa del nen Gabriel, Ana Julia. Per això, davant de crítiques per racisme, Pérez va argumentar que ell creia que el personatge triat era Puigdemont.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”també et pot interessar…” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]