Manifestació contra la primera sentència de La Manada

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la llei de llibertat sexual, coneguda popularment com la llei del “només sí és sí”, que es va promoure després del cas de La Manada. Una de les novetats principals que introdueix la normativa és que per primera vegada es tipifica l’assetjament sexual al carrer com a delicte, segons ha avançat el diari ‘El País’. Això vol dir que les persones que es dirigeixin a una altra amb expressions, comportaments i proposicions de caràcter sexual, i que generin una situació humiliant, d’hostilitat o intimidatòria per a la víctima, podran ser acusades d’un delicte lleu.

Pel que fa al consentiment, passa a definir-se allò que sí que ho és: “Es deixa clar que el silenci i la passivitat no signifiquen consentiment o que no mostrar oposició no pot servir d’excusa per cometre aquests actes de violència sexual”, ha detallat la portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero.

S’elimina la diferència entre abús i agressió sexual

Una altra de les grans diferències que recull aquest projecte de llei és que s’elimina l’abús sexual del Codi penal, de manera que tot acte sexual sense consentiment serà una agressió. La normativa actual estipula que perquè un acte es consideri agressió hi ha d’haver violència i intimidació.

El text inclou com a agreujants les agressions en grup, la violència greu, que la víctima sigui una persona vulnerable o l’ús d’armes o d’eines perilloses.

Pendent d’aprovar-se al Congrés dels Diputats

La llei de llibertat sexual s’ha aprovat definitivament al Consell de Ministres després que el març de l’any passat va donar llum verda a l’avantprojecte. Perquè sigui una realitat, el text encara s’ha de debatre i aprovar al Congrés dels Diputats, i està previst que hi arribi al setembre.