(ACN) El Congrés ha aprovat aquest dijous la llei d’habitatge que limita el preu dels lloguers amb els vots del PSOE, Unides Podem, ERC i EH Bildu. La norma pactada entre el Govern espanyol, republicans i abertzales ha obtingut 176 vots a favor, 167 en contra i una abstenció. PP, Vox, Cs, Junts, PDeCAT, CUP i PNB hi han votat en contra.

El text pactat introdueix una limitació de les pujades interanuals dels contractes de lloguer en vigor, permet a les autonomies declarar zones de mercat tensionades perquè pugui contenir el preu dels nous contractes tant de petits com de grans propietaris, i obre la porta a considerar grans tenidors qui tingui més de cinc habitatges en una mateixa zona, i no 10, com fins ara. A més a més, la nova redacció estableix que les despeses i honoraris pel lloguer de l’immoble aniran sempre a càrrec del propietari. Serà ell qui hagi d’assumir els costos de la immobiliària.

“Perd la banca, els voltors i els fons d’inversió, i guanya la gent”

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha reivindicat que amb l’aprovació de la llei d’habitatge “perd la banca, els voltors, els fons d’inversió i guanya la gent“. Belarra ha dit que treballarà perquè “es compleixi fins a l’última coma”, i ha afirmat que “ja era hora que es posés límit a l’especulació“.

Per la seva banda, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha defensat que es tracta d’una llei “ambiciosa”, “sòlida jurídicament”, que comporta “un avenç” per als drets de la ciutadania i “reorienta” les polítiques d’habitatge. Sánchez ha assegurat que la norma “cerca l’equitat” i “protegeix tant arrendadors com a arrendataris”.

La nova llei no aborda els lloguers turístics ni l’obligació d’oferir lloguer social

La norma no aborda els lloguers turístics. Unides Podem va plantejar una esmena que proposava que la llei limités les places d’allotjament turístic a les zones de mercat tensionat a l’equivalent del 2 % del nombre d’habitants. El PSOE l’ha rebutjat. Un altre element que s’ha deixat fora és l’obligació per als grans tenidors d’oferir un lloguer social a les persones vulnerables abans de forçar un desnonament, tal com preveia la normativa catalana abans que ho anul·lés el TC.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a