(ACN) El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha constatat que “la violència està desbocada” després dels aldarulls que hi va haver aquest dissabte a Barcelona, en què, entre d’altres incidents, es va incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins. “Ens exemplifica que l’atac a persones és una possibilitat en aquesta violència”, ha dit. Entre els 14 detinguts, almenys un està relacionat amb la crema de la furgoneta, segons els Mossos. Sàmper ha explicat que se’l pot acusar de “danys consumats” i desordres públics, i que caldrà veure quin enfocament dona a aquest cas la fiscalia, ja que “l’atac a una persona que és una autoritat es complica moltíssim, en l’àmbit de l’atemptat”, amb penes que “poden ser importants”.

En entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, Sàmper ha dit que per ell la dissolució de la unitat d’antiavalots dels Mossos, la Brimo, no és negociable i, tot i afirmar que el model d’ordre públic és “revisable”, defensa que “n’hi ha d’haver”. Sàmper ha insistit que aquesta revisió s’ha de fer al Parlament d’acord amb els criteris que marquin els experts. “Tot és revisable amb intenció de millorar-ho, i els primers a tenir aquesta voluntat és el mateix cos dels Mossos”, ha dit. Per al conseller, demanar que no hi hagi ordre públic “seria fer un flac favor a la ciutadania“.

“Pràcticament totes les persones que van a les manifestacions ho fan de forma pacífica”

Sàmper ha remarcat que “pràcticament la totalitat” de les persones que va a les manifestacions que acaben amb els aldarulls ho fa de manera pacífica, però que n’hi ha “150 o 200” als que se sumen “delinqüents comuns que volen fer pillatges que provoquen un “còctel molt negatiu”. El que fan aquests grups, ha dit, és “violència pura i dura, desbocada, sense límits, inaudita”. En aquest sentit, ha alertat que, si aquest dissabte la furgoneta de la Guàrdia Urbana hagués arribat a explotar, es parlaria “d’un mort”. Sàmper no ha confirmat si el que es va llançar contra el vehicle va ser un còctel Molotov.

En els aldarulls d‘aquest dissabte no s’ha fet ús de les bales de “foam”, com sí en altres incidents de jornades anteriors. Sàmper ha remarcat que no hi hagut “cap intervenció política” i que la nit de dissabte “les línies policials han considerat que no era necessari” aquest element “per contenir la violència”. El conseller creu que això demostra que els operatius dels Mossos demanen poder utilitzar les bales d’escuma “en cas d’extrema necessitat”, “en última instància i de forma selectiva”.

“La seguretat dels agents no està garantida”

Sàmper ha admès que en l’atac del 16 de febrer a la comissaria dels Mossos de Vic es va veure que la seguretat dels agents no està garantida, i que cal fer una revisió perquè les comissaries siguin “més segures”. En aquest sentit, ha apostat perquè a les comissaries hi hagi instrument propi d’antiavalots, com ara cascos i escuts que els permetin “contenir una acció violenta”.

D’altra banda, en una entrevista al canal 3/24, Sàmper ha anunciat que convocarà una reunió amb alcaldes de municipis afectats pels aldarulls amb l’objectiu de “trobar la solució per aturar l’onada de violència”.