Quan fa just tres mesos de les eleccions del 21-D, sembla que la investidura es desencalla. El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet públic que iniciarà aquest dijous una tercera ronda de contactes amb els grups per esbrinar quin candidat compta amb més suports per ser investit president. Torrent vol que aquest sigui el “desbloqueig definitiu” de la investidura i la formació d’un nou Govern.

Fins aquest dimecres al matí tot feia pensar que Junts per Catalunya proposaria Jordi Turull per al càrrec, després que les candidatures de Carles Puigdemont, primer, i de Jordi Sànchez, després, hagin quedat descartades, perquè el jutge no els ha permès assistir al ple. Però un cop més el Suprem entra en joc, i ara Llarena ha citat a declarar divendres Turull i altres líders sobiranistes per revisar si els manté en llibertat sota fiança o bé els torna a enviar a la presó. Caldrà veure si aquesta circumstància influencia en la decisió de JxC.

La renúncia de Sànchez, “un acte de generositat”

Roger Torrent ha lamentat la renúncia de Jordi Sànchez a ser candidat a presidir la Generalitat de Catalunya. Considera que “no s’hauria d’haver produït mai”, però considera que la seva decisió és un acte de generositat “per haver posat les necessitats del país per sobre dels seus legítims interessos”. En aquest sentit, el president de la cambra ha afegit que les “intromissions il·legítimes i antidemocràtiques” de l’estat espanyol no quedaran impunes.

Aquest és l’escrit de renúncia que Jordi Sànchez ha fet arribar a Torrent des de la presó.

“Fa tres mesos que es van celebrar eleccions. En va sorgir un Parlament plural i divers, però també un Parlament situat en l’excepcionalitat democràtica, amb diputats a la presó i a l’exili”, ha dit Torrent en l’inici de la seva compareixença. Un cop anunciada la tercera ronda de contactes, ha conclòs: “És l’hora de recuperar les institucions. És l’hora de foragitar el 155. És l’hora d’avançar amb eficàcia i dignitat democràtica”.

L’oposició, crítica amb una possible investidura de Turull

Els partits de l’oposició han criticat que Jordi Turull pugui ser candidat a presidir la Generalitat de Catalunya. El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha dit que es tracta d’una persona imputada per malversació de fons públics i que “acompanyava els seus amics del 3 %, la família Pujol”. La portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, ha lamentat que la majoria independentista no tingui “ni un pla de govern ni un candidat de consens”. Per la seva banda, el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, aposta per un altre candidat que tingui “plenes capacitats” per governar Catalunya.