Elisenda Paluzie ha estat escollida amb prop de 2.000 vots de diferència amb el segon membre del Secretariat Nacional més votat. Paluzie és professora d’economia a la Universitat de Barcelona i ha estat degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la mateixa universitat fins al març del 2017. De fet, va ser membre fundadora de l’ANC i en aquell moment, sent degana, no va poder implicar-se més en l’entitat. Ara, afirma disposar de més temps per aportar “la meva experiència i llibertat de criteri”.

L’economista, tot just saber els resultats, ha assegurat que “s’ha especulat molt sobre llistes i grups, però al final, els socis han votat les persones que coneixien pel seu treball o territori o per trajectòria en diferents àmbits de l’independentisme”. Paluzie ha descartat, ara per ara, presentar-se com a candidata a presidenta de l’ANC, de cara a la setmana que ve. Ha confirmat que “si es pot ajudar a aconseguir que hi hagi una solució de consens, no caldrà”. 

Paluzie, amb la mirada posada a l’elecció del president de l’entitat, ha dit que vol que hi hagi un “gran consens i que s’acabin les tibantors que hi ha hagut a la campanya electoral perquè surti una ANC renovada, forta i, sobretot amb molta unitat i força interna”.

Quin programa té Elisenda Paluzie?

En la seva candidatura, Paluzie explica que vol treballar perquè “l’ANC contribueixi a desfer la campanya de mentides així com a explicar les oportunitats que representa la República Catalana” i també afegeix la voluntat d’instar el Govern de la Generalitat i el Parlament a construir la República declarada”.

Campanya marcada per la divisió interna

Han votat a les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC un 19,51 % del cens, conformat per prop de 40.000 socis que estaven cridats a votar en 120 seus electorals. El procés electoral ha durat fins aquest dissabte a la tarda. Les urnes físiques s’han tancat abans de dinar, mentre que la votació telemàtica s’ha allargat fins a primera hora de la tarda. Després, el recompte de vots ha durat fins a les 21 h, quan els portaveus de la junta electoral de l’ANC han fet públics els resultats.

Les bases de l’ANC havien de triar entre els dos corrents majoritaris que dividien els candidats: pressionar els partits perquè vagin a fons amb la República, corrent propera a Adrià Alsina (actual cap de premsa de l’ANC) o mirar d’eixamplar les bases de l’independentisme, proposta més afí a David Minoves (actual president del CIEMEN).