Entre els ponents en l’acte, hi havia el jutge emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín, que ha afirmat que “en cap democràcia europea no és assumible que un jutge pugui interferir en un parlament i no deixi que un candidat assisteixi a la investidura”. El magistrat ha sentenciat que el tribunal competent no hauria de ser el Suprem sinó el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En el seu torn l’advocada d’Irídia Centre de Defensa dels Drets Humans Anaïs Franquesa ha defensat que “l’1 d’octubre anava dirigit a atemorir la població, perquè no anessin a votar i per castigar els que decidissin fer-ho igualment”.

Les companyes de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i la dona de Joaquim Forn, Laura Masvidal, també han acudit a la conferència de Ginebra com a representants de l’Associació Catalana pels Drets Civils per llançar-hi “un crit d’auxili” davant la situació dels presos i l’aplicació del 155 a Catalunya.

Reunió entre Puigdemont i Gabriel

El líder de Junts per Catalunya i l’exdiputada de la CUP s’han reunit a la tarda per parlar de la situació actual a Catalunya, marcada per la incertesa al voltant de la investidura, i pels esforços de JxC i ERC per convèncer la CUP. L’últim pas ha estat el compromís de sotmetre el president i el govern a una moció de confiança a mig mandat, però no sembla que això pugui acabar fent que els cupaires es moguin de l’abstenció. Esquerra i el PDeCAT creuen que la situació es pot desbloquejar d’una manera imminent després de les compareixences que Sànchez i Forn faran aquest dimarts davant el Tribunal Suprem.

Puigdemont, de Suïssa a Finlàndia

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, marxarà dijous de la capital suïssa, però no pas per tornar a Bèlgica, sinó per viatjar dos dies a Finlàndia. Allà visitarà el Parlament -convidat per l’intergrup parlamentari Amics de Catalunya- i oferirà una conferència a la Universitat d’Hèlsinki. El periple europeu de Puigdemont ja haurà passat per Bèlgica, Dinamarca, Suïssa i Finlàndia. Un altre membre del govern a l’estranger, Clara Ponsatí, ha portat el cas català al Regne Unit i aquest cap de setmana passat a Àustria.